1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PAREMA EESTI HEAKS! Tõnis Mölder: erakonnad ei tohiks enda ise rahastamist kontrollida
PAREMA EESTI HEAKS! Tõnis Mölder: erakonnad ei tohiks enda ise rahastamist kontrollida

PAREMA EESTI HEAKS! Tõnis Mölder: erakonnad ei tohiks enda ise rahastamist kontrollida

Eelmisel nädalal andsid koalitsioonierakondade fraktsioonid riigikogule üle eelnõu, mis kaotab erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ja paneb erakondade rahaasjade kontroli kohustuse riigikontrollile.

Tõnis Mölder kommenteeris oma Facebooki lehel, et olukord, kus erakonnad ise enda rahastamist kontrollivad, on üdini vale. Erakondade raha peaks kontrollima riigikontroll.

“Ajaloos on olnud väga palju erinevaid juhtumeid erakondade rahastamise järelevalve komisjoni laual. Kõige kummalisemad lood on seotud nende olukordadega, kus näiteks poliitik sai ettekirjutuse, et üks ajaleht kajastas tema tegemisi. Poliitik ise aga pole ajalehele intervjuud andnud ja kogu lugu oli kokku miksitud ERRi ja BNSi poolt tehtud pressiteadetest,” selgitab ta oma postituses.” Teine lugu meenub mulle kui vaieldi hoolega selle üle, kas poliitik osales telesaates eksperdi või poliitiku rollis. Üks erakond sai sama saate eest ettekirjutuse, kuna komisjon leidis, et tegu on poliitikuga, teisel puhul oli tegemist küll poliitikuga aga tema olevat olnud selles saates ekspert. Sellele erakonnale ettekirjutust ei tehtud.”

Eelnõu arutati koalitsioonis päris pikka aega, tegu on kolme erakonna ühise otsusega ning debatid eelnõu üle on Riigikogus alles ees.

“Ma arvan, et see teema on piisavalt värske, parlament pole jõudnud seda õiget debatti Riigikogus alustadagi,” räägib Mölder. “Nii et juba enne debatti tulla hinnanguga, et kõik on läbi ja maailm sai otsa, siis tegelikult ei saanud. See, et erakondade rahastamise ülevaade antakse väga kõrge usaldusega instantsile ja tegelikult kõik need nõuded, mis täna erakondadele on pandud, jäävad ka selle eelnõuga alles, lihtsalt kontrollija muutub. Kontroll võetakse parteide käest ära ja antakse riigikontrolli kätte.”

Vaata postitust SIIT!

Head Uudised GoodNews