1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pirita Linnaosa Valitsus avas Merivälja Kooli õpilastele tasuta koolibussiliini
Pirita Linnaosa Valitsus avas Merivälja Kooli õpilastele tasuta koolibussiliini

Pirita Linnaosa Valitsus avas Merivälja Kooli õpilastele tasuta koolibussiliini

Pirita Linnaosa Valitsus avas 1. veebruarist 2023 pilootprojekti raames Merivälja Kooli õpilastele tasuta koolibussiliini. Projekti kestus on 1. veebruar 2023 kuni 21. aprill 2023.

Eile hommikul kl 7.25 alustasid Padriku peatusest üheaegselt sõitu kaks Pirita Linnaosa Valitsuse poolt tellitud koolibussi. Merivälja Kooli õpilaste jaoks kasutusele võetud koolibussi teenuse pakkujaks on Vilandert OÜ, kes omab nii Tallinna kui ka Harjumaa lasteaedade- ja koolilaste vedude osas pikaajalist kogemust ning kelle väikebussid sobivad Mähe piirkonna kitsastele sõiduteedele.

„Koolibussi projekt võimaldab meil kergendada Merivälja Kooli õpilaste vanemate koormust laste kooli viimisel ja koju toomisel ning aidata ühtlasi kaasa ka autoliiklustiheduse vähendamisele Mähe piirkonnas. Mul oli täna hommikul väga hea meel näha, et nõudlus koolibussi järele on suur,“ viitas Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit koolibussi vajadusele antud piirkonnas.

26.01.2023 Merivälja Koolis toimunud lastevanemate infokoosoleku tulemusena otsustati koostöös kooliõpilaste vanematega bussi tagasiliikumise kellaaegade osas läbi viia kolmepäevane testperiood 1.-3. veebruar 2023, mille raames sõidab koolibuss tagasi neljal erineval kellaajal:

  • kl 12.05
  • kl 13.00
  • kl 14.05
  • kl 15.00
  • Tagasiteel viib lapsi koolist koju üks Vilandert OÜ väikebuss, mille mahutavus on kuni 19 õpilast.

„Kolmepäevase testperioodi jooksul jälgime me busside täituvust iga kellaaja kohta ning peale testperioodi korrigeerime bussi tagasisõidu kellaaegu vastavalt suurima täituvusega aegadele,“ selgitas Saarniit testperioodi vajalikkust.

Merivälja Kooli direktori Greta Henrikssoni sõnul andis juba esimene koolibussi pilootprojekti päev kinnituse, et autosid oli kooli ümber liikumas ja peatumas oluliselt vähem, kui varem ning õpilased jõudsid kenasti õigeks ajaks kooli. Ta lisas, et kuigi pea pooled Merivälja Kooli õpilased kasutavad sügiseti ja kevadeti kooli ja koju liiklemiseks ka jalgrattaid, siis talvisel ajal on Padriku, Mähe ning Pärnamäe piirkonnas elavate laste vanemad toonud oma lapsi kooli siiski autodega, sest talvel ju rattaga sõita ei saa ning liinibussiliiklus kooli juurde ei suundu. „Koolitee on seetõttu turvalisem kõikidele liiklejatele – jalgsi liiklejad on rohkem märgatud, vanematel on võimalik lisaringi tegemata tööle sõita ning õpilased saavad rahulikult hilinemata koolipäeva alustada,“ märkis Henriksson.

Kooli vaatest tõi Henriksson väga olulisena välja ka selle, et õpetajatel tekib tänu koolibussi kasutuselevõtule rohkem võimalusi vaba parkimiskoha leidmiseks – „Õpetajad tulevad tööle väga erinevatest piirkondadest ning mitmed neist töötavad lisaks meie koolile ka teistes koolides, seega on vaba parkimisvõimalus tähtis, et õpetajad ei peaks muret tundma, kas nad õigeaegselt tundidesse jõuavad“.

Merivälja Kooli õpilase vanem Liis Tamm on väga rahul, et lapsi hakkas kooli ja tagasi koju sõidutama koolibuss. „Kõigile rahvastikuregistri andmetel Tallinnas elavatele lastele määrab munitsipaalkooli Tallinna Haridusamet. Koolikoha määramisel arvestatakse esmajärjekorras õpilase elukoha lähedust koolile. Kahjuks ei vaadata sealjuures, kas lapsel on võimalus mõistlikult ühistranspordiga ise kooli sõita. Mähel elavatel õpilastel tuli piirkonnakooli liigelda mitme bussiga,“ selgitas Tamm keerukust laste koolijõudmisel.

Nii nagu Merivälja Kooli direktor Henriksson viitas komplitseeritusele talvel jalgrattaid koolitee ettevõtmiseks kasutada, toob ka lapsevanem Tamm välja ratastega liikumise piiratuse talvisel perioodil, samuti avaldab ta lootust, et bussi kasutuselevõtt rahustab liiklust – „Et oma teekonda lihtsamalt läbida, on suur osa Merivälja Kooli õpilasi otsustanud liigelda õppeasutusse jalgratta või tõukerattaga. Valgel ajal on see igati tervislik, kahjuks talvel, hilissügisel ja varakevadel teeb pimedus ja libedad teeolud olukorra ohtlikuks. Samuti enne tundide algust ja peale koolipäeva oli Merivälja kooli ümber väga tihe liiklus, mis seadis ohtu iseseisvalt liiklevad lapsed. Loodetavasti saab bussi tulekuga kooli ümber liikluse rahulikumaks ja lapsed pimedal ajal turvaliselt kooli ja koju“.

Head Uudised GoodNews