1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pirita rannaala jalgtee valgustus valmib kevadeks
Pirita rannaala jalgtee valgustus valmib kevadeks

Pirita rannaala jalgtee valgustus valmib kevadeks

Pirita rannaala jalgtee valgustuse põhiprojekt sai valmis eelmise aasta lõpul, välja on kuulutatud hange valgustuse ehitaja leidmiseks.

Pirita linnaosa vanema Tõnis Liinati sõnul oli valgustuse puudumine rannametsa kõnni- ja kergliiklusteel väga suur probleem. “Mööda rannaala teed liigub aasta ringi väga palju rahvast – jalutajaid, jooksjaid, jalgrattureid, tõukeratastega sõitjaid. Liikujate jaoks on tee pimedal ajal ohtlik, sest nad lihtsalt ei näe üksteist,” sõnas linnaosavanem.

Pirita rannaala jalgtee valgustuse projekt valmis detsembris ning selle on teinud Baltimaades ja Skandinaavias tegutsev pikaajalise kogemusega teede ja elektrivõrkude projekteerimis- ja ehitusettevõte LEONHARD WEISS OÜ. Nüüd on linna keskkonna- ja kommunaalamet kuulutanud välja hanke valgustustööde tegija leidmiseks.

“Uus tänavavalgustuse toiteliin rajatakse õhuliinina, kuna kitsaste tingimuste tõttu ei ole kaabli paigaldamiseks ruumi ning puude juurte oluline kahjustamine kaabelliinide rajamisel oleks vältimatu,” sõnas Liinat. Ta kirjeldas, et uued õhuliini mastid on projekteeritud 0,6 meetri kaugusele jalgtee servast ning valgustusmastide asukoha valikul on esmatähtis puude säilitamine. “Mastidele on leitud sellised asukohad, et puude raie oleks minimeeritud – kokku võetakse maha viis vigastustega puud ning siin-seal tuleb uue õhuliini koridoris kärpida ettejäävaid oksi,” kinnitas Liinat. Valdavalt kasutatakse projekti lõikes 8-meetrise kogupikkusega maste, millest kaks meetrit jääb maasse. Valgustus rajatakse LED-tehnoloogial põhineval tänavavalgustusel.

Rannaala kõnni- ja kergliiklustee pikkus on pisut üle kahe kilomeetri ja tee valgustatakse täies ulatuses. Hange valgustuse rajaja leidmiseks on avatud 8. veebruarini. Töödega peaks tulevane ehitaja ühele poole saama 14. maiks.

Head Uudised GoodNews