1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Piritale rajatakse moodsas võtmes kogukonnaaed
Piritale rajatakse moodsas võtmes kogukonnaaed

Piritale rajatakse moodsas võtmes kogukonnaaed

Padriku elamurajooni rajatakse kogukonnaaed, mille 20 peenral hakatakse kasvatama köögivilja ja maitsetaimi.

“Pirita on roheline linnaosa ning aina enam võidab populaarsust keskkonnateadlikkus ja roheline mõtteviis. Üha rohkem on neid elanikke, kes soovivad ise midagi kasvatada või teha seda koos naabritega. Nii rajataksegi Padriku elamurajooni kogukonnaaeda,” ütles Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. “Ühisaed luuakse loodust säästes, mistõttu on peenrakastid taaskasutatud materjalist,” tõi linnaosavanem esile.

Padriku aia eestvedaja, kogukonnaaktivist Artjom Šapenkov ütles, et aed peab olema kaasaegne nagu Padriku elamurajoon, hoolduskulud väiksed ning pakkuma rõõmu aias tegutsejatele. “Valisime kõrgete peenarde lahenduse, et poleks vaja küürutada ja ka eakamad inimesed saaksid liigse vaevata aiandust harrastada. Peenarde vahekäigud täidetakse multšiga. Aiajäätmete jaoks on ette nähtud kompostikastid. Kompost läheb taas peenardesse,” kirjeldas ta. Eesmärk on kasvatada söödavaid taimi ja teha ka üks lillepeenar. Peenraid hakatakse kastma tilkkastmissüsteemi abil. “See hoiab veekulu kontrolli all ja jätab aega aias muude asjadega tegeleda,” põhjendas Šapenkov.

Tallinn on alates 2018. aastast toetanud linnapõllumajandust, sealhulgas kogukonnaaedade arendamist. Oma kogukonnaaed on igas linnaosas.

Head Uudised GoodNews
tags: