1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PÕKO-le! Maailma eri paigust kutsutakse kokku Põltsamaaga seotud inimesi
PÕKO-le! Maailma eri paigust kutsutakse kokku Põltsamaaga seotud inimesi

PÕKO-le! Maailma eri paigust kutsutakse kokku Põltsamaaga seotud inimesi

PÕKO31. juulist 2. augustini kestval I Põltsamaalaste kokkutulekul (PÕKO) tutvutakse üksteisega, saadakse osa kutseliste ja harrastajatest kultuuritegijate esinemistest, uudistatakse ajaloo- ja kultuuriväärtusi, lahutatakse meelt paikkonna puhke- ja turismiatraktsioonidega.

PÕKO idee algataja Ülle Saksniidu sõnul on sündmuse eesmärk taastada ja tugevdada endiste põltsamaalaste sidet oma kodukoha, sõprade ja tuttavatega. “Vaatamata seni suhteliselt tagasihoidlikele kontaktidele linnaga ja selle lähiümbrusega püsib paljudel soov kodupaika uuesti külastada. Lihtsalt on öeldud, et ma tuleksin küll, aga pole enam kelle juurde tulla … Vaatamisväärset on aga Põltsamaal palju, nii ajaloohõngulist kui ka kaasaegset. Kindlasti soovime näidata EU projektina valminud Põltsamaa jõe kalapääslat ja kogu korrastatud jõe ümbrust,“ rääkis Saksniit. Ta märkis, et initsiatiivi ja julgust kokkutuleku korraldamiseks andis ka asjaolu, et temale ja Viljar Päivilile kuuluva pereettevõtte Carl Schmidti Maja majutus- ja toitlustusteenust on kasutanud mitmed välisriigis elu- ja töökoha leidnud Põltsamaa juurtega inimesed.

Põltsamaalaste kokkutuleku avapäeval kogunetakse Carl Schmidti Maja restorani, kus lauldakse ühiselt Eesti ja Põltsamaa laule, elatakse kaasa intervjuudele Põltsamaa päritolu isikutele välismaalt, vaadatakse Andrus Kivirähu kirjutatud monoetendust “Sinised kilesussid jalas” Indrek Taalmaa esituses, maitstakse kohapealsetest põllumajandussaadustest valmistatud toitu. Põltsamaa muusikakooli sisehoovis etendub aga avapäeval Põltsamaa kultuurikeskuse täiskasvanute näiteringi  liikmete mängitud ajaloole ja tänastele uudistele tuginev etendus “Põltsamaa lood”.

“1. august sisustatakse Põltsamaa lossihoovis, kus Lionsi klubi eestvedamisel toimub heategevuslik sigade grillimine, valitakse Põltsamaa rammumees, avatud on lasteala ja toimuvad erinevad käsitöö- ning kunstitöötoad. Kogu päeva on laval kultuuriprogramm, kus astuvad üles erinevad Põltsamaa kollektiivid. Kohaliku toodanguga saab tutvuda laadal ja päeva lõpus bändi saatel jalga keerutada hiliste õhtutundideni,”  ütles Põltsamaa Lossi Arendus juhataja Piia Uuspõld.

„Teoks  saavad  kanuumatk Põltsamaalt Kamarisse. Põltsamaa Käsitööselts avab aga Anne Üti käsitöökaardi töötoa “Meenekaart Põltsamaalt“. Pesta ja lõõgastuda saab vendade kohvide parvesaunal Kamari järvel ja sõita nn Kamari saarte vahel.

2. augustil minnakse kanuumatkale suunal Põltsamaa-Pajusi, korraldajaks Kalle Teras. Spordihoone Felixhall kunstmurul proovitakse aga võimeid Elmo Krummi poolt loodud üldfüüsilisel seeriavõistlusel FitGames,” rääkis Saksniit, kes on ka sündmuse projektijuhiks.

„Sündmuse läbiviimiseks loodi MTÜ PÕKO. Nii on ürituse reklaami ja registreerimisveebilehe koostamine Laura Nirgi tööks. Korraldamisele panevad õla alla ka SA Põltsamaa Lossi Arendus eesotsas Andres Vääna ja Piia Uuspõlluga, fitness-päeva korraldaja Elmo Krumm, Põltsamaa Muuseum ja Turismiinfo Ruth Tänava ning Teele Kaeramaaga, Põltsamaa Kultuurikeskus eesotsas Janne Karu ja Keiu Kessiga ning teised kohalikud ettevõtjad.

Põhjalikumad järelkajad kokkutulekule avalduvad kindlasti pärast toimumist, kuid loodame, et Põltsamaa piirkonda hakatakse pidama veelgi rohkem väärtustatud paigaks. Osalejate ieed ja ettepanekud edastakse kohalikule omavalitsusele. Ja mine tea, ehk loob mõnigi kunagine kokkutulekul kaasalöönu taas oma kodu Põltsamaal. Küllap suureneb ka Põltsamaa piirkonna elanike aktiivsus ja elujõulisus, kogukond tugevneb ja suureneb õlg-õlatunne endiste ja praeguste põltsamaalaste vahel,“ ütles Saksniit.

Ürituse üldpiletit pole, iga osaleja paneb kokku endale sobiva päevakava.

Registreeruda saab SIIN!

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews