1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Alar Karis: kunstnikud ja loojad õpetavad maailmale empaatiat ja kaastunnet
President Alar Karis: kunstnikud ja loojad õpetavad maailmale empaatiat ja kaastunnet

President Alar Karis: kunstnikud ja loojad õpetavad maailmale empaatiat ja kaastunnet

President Alar Karis avas täna Tallinn Music Week’i Narva päevad ning ütles oma sõnavõtus, et muusika ei saa vaikida, kui kahurid kõnelevad.

Riigipea sõnul pakuvad muusikapäevad rõõmu ja lohutust, toovad värskeid mõtteid ja loovad võimaluse saada korraks argielust eemale ja seda nii publikule kui ka muusikuile. „See, mida kõike suudab muusika, oleme viimasel ajal palju näinud. Oleme näinud, kuidas sõjakoleduste keskel laulab rindele minev muusik Kiievi südames ukraina rahvalaulu lodjapuust vabaduse kaitsmise hümniks, mida praeguseks teab kogu maailm ja mis annab lootust, julgustab ühte hoidma. Oleme näinud, kuidas pianist, kuulivest kaitseks seljas, mängib puruks pommitatud Irpeni kultuurimaja ees Chopini. Või kuidas ema naaseb Bila Tserkva linnas sõjast pihta saanud korterisse, pühib klaverilt tahma ja tolmu, ning… mängib samuti Chopini. Või kuidas varjendites, metroojaamades, rusude vahel laulavad lapsed, emad, isad, vanaemad, vanaisad, sõbrad ja võõrad,“ meenutas president Karis.

„Muusika aitab neil vastu pidada ja elada. Muusika aitab meil vastu pidada ja elada,“ ütles riigipea. „Muusika ei saa vaikida, kui kahurid kõnelevad. Muusikud ja muusikakorraldajad üle maailma on andnud Ukraina toetuseks lugematult heategevuskontserte. Lisaks seal annetatud abimiljonitele on need kontserdid juhtinud miljonite, kümnete miljonite inimeste tähelepanu sellele julmale sõjale ning liitnud maailma ühtselt seisma kurjuse vastu.“

Riigipea sõnul õpetavad kunstnikud ja loojad maailmale empaatiat ja kaastunnet. „Õpetavad meile inimeseks olemist. Ja ärme unusta, et just muusikud ja muusikakorraldajad on kahe viimase aasta jooksul koroonaviiruse tõttu ise ehk enim kannatanud,“ kõneles president Karis.

Riigipea avaldas lootust, et Tallinn Music Week Narvas liidab inimesi ja toob meis esile inimese parima poole. „Aidaku kunst ja kultuur meil saada paremateks ning kasvatagu empaatiat ja kaastunnet,“ ütles president Karis.

Heade uudiste portaal avaldab presidendi kõne täismahus.

President Alar Karis Tallinn Music Week’i Narva päevade avamisel

Head muusikud ja muusikasõbrad.! Head narvalased.

Tore, et Tallinn Music Week toimub sel korral ka Narvas. Põneva ajaloo ja kirgliku tänapäevaga linnas, kus algab Eesti.

Siin on koos hulk suurepäraseid muusikuid nii meilt kui mujalt. Need päevad pakuvad rõõmu ja lohutust, toovad värskeid mõtteid ja loovad võimaluse saada korraks argielust eemale. Ja seda nii publikule kui ka muusikuile.

See, mida kõike suudab muusika, oleme viimasel ajal palju näinud. Oleme näinud, kuidas sõjakoleduste keskel laulab rindele minev muusik Kiievi südames ukraina rahvalaulu lodjapuust vabaduse kaitsmise hümniks, mida praeguseks teab kogu maailm ja mis annab lootust, julgustab ühte hoidma. Oleme näinud, kuidas pianist, kuulivest kaitseks seljas, mängib puruks pommitatud Irpeni kultuurimaja ees Chopini. Või kuidas ema naaseb Bila Tserkva linnas sõjast pihta saanud korterisse, pühib klaverilt tahma ja tolmu, ning… mängib samuti Chopini. Või kuidas varjendites, metroojaamades, rusude vahel laulavad lapsed, emad, isad, vanaemad, vanaisad, sõbrad ja võõrad.

Muusika aitab neil vastu pidada ja elada. Muusika aitab meil vastu pidada ja elada.

Muusika ei saa vaikida, kui kahurid kõnelevad. Muusikud ja muusikakorraldajad üle maailma on andnud Ukraina toetuseks lugematult heategevuskontserte. Lisaks seal annetatud abimiljonitele on need kontserdid juhtinud miljonite, kümnete miljonite inimeste tähelepanu sellele julmale sõjale ning liitnud maailma ühtselt seisma kurjuse vastu.

Kunstnikud ja loojad õpetavad maailmale empaatiat ja kaastunnet. Õpetavad meile inimeseks olemist. Ja ärme unusta, et just muusikud ja muusikakorraldajad on kahe viimase aasta jooksul koroonaviiruse tõttu ise ehk enim kannatanud.

Käisin möödunud nädalal kuulamas Eestis kontserte andnud Kiievi Soliste. Nad on Ukraina tippkollektiiv, kes läks 23. veebruaril Itaaliasse kontserte andma, aga järgmisel päeval hakkas Vene armee nende kodusid pommitama. On liigutav näha, kuidas kontserdiorganisatsioonid üle Euroopa koondusid Kiievi Solistide toetuseks ja nüüdseks on nad andnud kahe sõjakuu jooksul enam kui 60 kontserti üle Euroopa. Kiievi Solistid ei ole nüüd pelgalt üks orkester, vaid ka mõjus Ukraina saadik ja tugev sõjavastse sõnumi tooja. Kes nende kontsertidel on käinud, ei unusta neid.

Head inimesed.

Ma soovin teile palju muusikaelamusi. Soovin, et Tallinn Music Week Narvas liidaks meid ja tooks meis esile inimese parima poole. Aidaku kunst ja kultuur meil saada paremateks ning kasvatagu empaatiat ja kaastunnet.

Ma tänan.

Head Uudised GoodNews