1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. President Alar Karis: rahvusvaheline kogukond peab toetama Ukraina lahendust, mis võimaldab viljavedu Mustal merel
President Alar Karis: rahvusvaheline kogukond peab toetama Ukraina lahendust, mis võimaldab viljavedu Mustal merel

President Alar Karis: rahvusvaheline kogukond peab toetama Ukraina lahendust, mis võimaldab viljavedu Mustal merel

„Vajame avatud Musta merd, kus Venemaa ei otsusta viljaveo üle ja mitte mõnd uut kokkulepet, mis tooks järeleandmisi agressorile. Venemaa otsus taanduda Musta mere teraviljaalgatusest, Ukraina sadamate pommitamine ja viljasalvede hävitamine on märk sellest, et Venemaa ei hooli globaalsest toidukriisist ja kasutab relvana toidunappust,“ ütles president Karis rahvusvahelisel toidujulgeolekut puudutaval tippkohtumisel.

Vajame avatud Musta merd, kus Venemaa ei otsusta viljaveo üle ja mitte mõnd uut kokkulepet, mis tooks järeleandmisi agressorile.

Ta sõnas, et Venemaa kasutab Musta merd oma sõjalistes huvides ja ebaseadusliku kaubandustegevuste arendamisel ning takistab samal ajal Ukraina võimalusi kaubavahetuseks. „Rahvusvaheline kogukond peab toetama Ukrainat erinevate viljaveo kanalite lahti hoidmiseks,“ rõhutas tippkohtumisel virtuaalselt osalenud Eesti riigipea.

Foto: Freepik

Rahvusvaheline kogukond peab toetama Ukrainat erinevate viljaveo kanalite lahti hoidmiseks.

President Karis avaldas tunnustust Ukraina jõupingutustele Musta mere kaubakoridori avamiseks ja lisas, et neid jõupingutusi täiendavad Euroopa Liidu loodud alternatiivsed maismaamarsruudid. „Ka Eesti pakub oma sadamaid Ukraina viljatransiidiks ning arendab Läänemere transpordikoridori. Eesti sadamate võimekus vilja ladustamiseks ja käitlemiseks on väga hea,“ selgitas president Karis.

Sõnavõtus tõi ta välja, et läinud aastal jäi Ukrainas sööti ala, mille suurus on võrreldav Belgia territooriumiga, põhjuseks mõistagi sõjategevus, põldude mineerimine, raketirünnakud – selle kõigele lisaks ka sadamate blokaad. Keerulistes tingimustes jätkab Ukraina põllumajanduse arendamist, mis aitab leevendada globaalset toidukriisi. „Ukraina viljaekspordi algatus on väga tähtis, see on märk tugevast rahvusvahelisest ühtsusest ja soovist aidata,“ rõhutas president Karis.

Ukraina viljaekspordi algatus on väga tähtis, see on märk tugevast rahvusvahelisest ühtsusest ja soovist aidata.

Head Uudised GoodNews