1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid Brüsselis: Euroopa majanduse taaskäivitamine peab andma uue hoo digi- ja rohepöördele
President Kaljulaid Brüsselis: Euroopa majanduse taaskäivitamine peab andma uue hoo digi- ja rohepöördele

President Kaljulaid Brüsselis: Euroopa majanduse taaskäivitamine peab andma uue hoo digi- ja rohepöördele

President Kaljulaid kohtus täna Brüsselis Euroopa Komisjoni asepresidentide Valdis Dombrovskise ja Margarethe Vestageri ning energiavolinik Kadri Simsoniga. Kohtumistel arutati Euroopa Liidu samme majanduskriisiga võitlemiseks, digitaliseerimise hoogustamiseks ning rohepöörde elluviimiseks.

„Euroopa Liit investeerib suuri summasid meie majanduste kiiremaks kriisist taastumiseks. Oluline on selle juures silmas pidada, et sellega kaasneks ka olulised ja soovitud pikaajalised muutused liikmesriikides. Me peame edasi minema digitaliseerimisega ja digitaalse ühisturu juurutamisega. Üle-Euroopalise digi-ID kasutuselevõtt on oluline verstapost sel teel. Sama oluline on hoida ja suurendada riikide ambitsiooni rohelisema ja keskkonnasäästlikuma majandusmudeli poole liikumisel. Mõistlik oleks mitte kulutada taasterahasid näiteks energeetikas vahetsükli tehnoloogiate kasutamisele,“ sõnas president Kersti Kaljulaid pärast kohtumisi.

Euroopa Komisjoni asepresident Dombrovskisega kohtumisel olid peamisteks aruteluteemadeks finantsküsimused – Euroopa taasteprogramm, õiglase ülemineku rahastu ja järgmine Euroopa Liidu rahastusperiood. Lisaks arutasid riigipea ja komisjoni asepresident ka kaubanduspoliitika ja rahvusvahelise maksustamise küsimusi.

Riigipea ja komisjoni asepresident Vestageri kohtumise keskmes oli EL digitaalne areng, digitaalse ühisturu rakendamine. Arutati ka Kolme mere algatusega seonduvat – lisaks energia- ja taristuvaldkonnale on selle 12 Euroopa Liidu riiki hõlmava algatuse fookuses piirkonna digitaalne areng. 19. oktoobril Tallinnas toimuva Kolme mere virtuaalse tippkohtumise raames lansseerib Eesti ka piirkonna Targa Ühilduvuse tervikkäsitluse.

President Kaljulaid kohtus ka energiavolinik Kadri Simsoniga, kellega arutati Euroopa roheleppe rakendamist, Balti energiaturu ja sünkroniseerimise arenguid ning EL energiapoliitikaga seotud küsimusi.

Euroopa Liidu juhtidega kohtumiste järel on riigipeal täna veel kavas ka töökohtumine NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. Kohtumise alul annab president Kaljulaid üle Stoltenbergile mullu veebruaris annetatud Maarjamaa Risti teenetemärgi.

Riigipea töövisiit jätkub homme Luksemburgis ning ülehomme Prantsusmaal Pariisis.

Head Uudised GoodNews