1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid: Eesti töötab pingete vähendamise nimel Lähis-Idas
President Kaljulaid: Eesti töötab pingete vähendamise nimel Lähis-Idas

President Kaljulaid: Eesti töötab pingete vähendamise nimel Lähis-Idas

Täna hommikul kohtusid Kadriorus Vabariigi President, pea-, kaitse- ja välisminister ning Riigikogu väliskomisjoni esimees, et arutada Lähis-Idas lahvatanud konflikti ning Eesti seisukohti ja järgmisi samme. Kohtumisel lepiti kokku, et Eesti töötab edasi pingete vähendamise suunas.

„Viimastel päevadel lahvatanud konflikt puudutab meid otseselt ning Eesti annab oma panuse pingete maandamiseks. See on ka meie vastutus – me oleme ÜRO julgeolekunõukogu liige, Euroopa Liidu liige, meie kaitseväelased on Iraagis. Me peame koos teiste riikidega tegutsema kõigis kanalites selle nimel, et konflikti maandada ning vältida täismõõdus sõjalise vastasseisu puhkemist,“ ütles president Kersti Kaljulaid pärast kohtumist.

Riigipea mõistis teravalt hukka ka Iraani tänaöised raketirünnakud liitlaste sõjaväebaasidele Iraagis. „Iraan on viimastel aastakümnetel käitunud korduvalt agressiivselt ning pole austanud rahvusvahelist õigust. Riigi käitumine on olnud ohuks rahvusvahelisele julgeolekule ning meie liitlastele. See oht ei ole teoreetiline, vaid korduvalt realiseerunud, mis tingis ka Ameerika Ühendriikide jõulise reaktsiooni. Me toetame oma liitlast,“ sõnas Vabariigi President.

Tänase seisuga on Iraagis missioonil 7 Eesti kaitseväelast ning need missioonid järgkuvad. Küll on riigipea sõnul oluline, et kui mingeid otsuseid nende missioonide osas tehakse, teeksid liitlased neid ühiselt ja koordineeritult. Samamoodi on neis küsimustes oluline võimalikult suur ühtsus Euroopa Liidu liikmete vahel ning kohtumisel lepiti kokku Eesti poolsed sammud selle suhtluse koordineerimiseks.

Täna hommikul kogunesid Kadriorus president Kersti Kaljulaid kutsel peaminister Jüri Ratas, kaitseminister Jüri Luik, välisminister Urmas Reinsalu ja Riigikogu väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa, et arutada viimastel päevadel Iraani ja Ameerika Ühendriikide vahel lahvatanud konflikti. Kohtumisel andis kaitseminister Luik kõigile ülevaate tänaöistest arengutest ning vahetati infot senisest suhtlusest välispartneritega. Riigipea arutas ministrite ja väliskomisjoni juhiga ka olukorda ÜRO Julgeolekunõukogus ning Eesti positsioone ja samme.

Head Uudised GoodNews