1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid sõidab täna Poola ametlikule visiidile
President Kaljulaid sõidab täna Poola ametlikule visiidile

President Kaljulaid sõidab täna Poola ametlikule visiidile

President Kersti Kaljulaid on tänasest kolmapäevani visiidil Poolas, kus osaleb koos Balti ja Ukraina presidentidega 3. mai konstitutsioonipäeva tähistamisel ja kohtub ametliku visiidi käigus Poola riigipea Andrzej Dudaga.

Täna osaleb Eesti president Poola riigipea kutsel koos Leedu presidendi Gitanas Nausėda, Läti presidendi Egils Levitsi ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga Poola konstitutsioonipäeva tähistamisel. Tänavu möödub Poola põhiseaduse vastuvõtmisest 230 aastat. Ametliku tseremoonia käigus kirjutavad kõik riigipead alla ühisdeklaratsioonile ja arutlevad hiljem debatil koos selle üle, milline on seaduste ja inimeste heaolu vahekord.

Konstitutsioonipäevale järgneb Eesti riigipea kahepäevane ametlik visiit Poola. Visiit leiab riikide suhete seisukohast aset olulisel ja sümboolsel ajal, sest Eesti ja Poola tähistavad tänavu diplomaatiliste suhete aastasada ning 4. mail 1921 akrediteeriti Varssavis ka esimene Eesti diplomaat. Nii pakub seekordne külaskäik võimaluse meenutada nii meie läbikäimise rikast ning mitmekesist ajalugu kui arutada koostöö tänast seisu ja tulevikku, selgitas Martin Roger, Eesti suursaadik Poolas. „Eestil ja Poolal on sarnane julgeolekutaju ning tegutseme koos julgeoleku ja heaolu kindlustamiseks nii kahepoolselt kui ka NATOs ja EL-s. Samuti on Poolal oluline roll regiooni energeetika- ja transpordiühendustes,“ lisas Roger.

Arvestades Covid-19 mõjusid, on mõlema riigi jaoks järgmistel aastatel olulisel kohal majanduse taastumine, rohe- ja digipööre – need teemad on Vabariigi Presidendi kõneluste keskmes nii Poola presidendi kui ka teiste riigiesindajatega. Lisaks Poola presidendile kohtub Eesti riigipea ka Poola Seimi marssali Elżbieta Witek’i, Poola Senati marssali Tomasz Grodzki’ga ja peaminister Mateusz Morawieckiga, peab Poola riigipeaga avaliku vestluse Poola-Eesti kaubanduskojas rohepöörde teemal, külastab Eesti ettevõtet Inbank ja kõneleb Poola mõttekojas PISM meie regiooni julgeolekuolukorrast.

Riigipea avab ka Łazienki pargis vabaõhunäituse Eesti-Poola suhetest aastatel 1918-1939 ning annab intervjuud Poola nädalalehele Dziennik Gazeta Prawna ja telekanalile Polsat.

Eesti suurima kaubanduspartnerina Kesk-Euroopas on Poola Eesti ettevõtetele üha olulisem turg. Nii saadab riigipead visiidil äridelegatsioon, et edendada kahe riigi koostööd ka ettevõtlusvallas.

Vabariigi President saabub tagasi Eestisse kolmapäeva õhtul.

Head Uudised GoodNews