1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis Demokraatia tippkohtumisel: tehnoloogia oskuslik kasutamine aitab säilitada demokraatia tervist digiajastul
President Karis Demokraatia tippkohtumisel: tehnoloogia oskuslik kasutamine aitab säilitada demokraatia tervist digiajastul

President Karis Demokraatia tippkohtumisel: tehnoloogia oskuslik kasutamine aitab säilitada demokraatia tervist digiajastul

President Alar Karis rääkis üleilmsel kolmandal Demokraatia tippkohtumisel, et 2024. aasta on suur valimiste aasta ning vabad ja ausad valimised on demokraatia aluseks. „Samas leiduvad tehnoloogilised vahendid, millega manipuleeritakse inforuumi, mõjutades seeläbi valimistulemusi. Ainult eri osapoolte koostöös saame kaitsta valimisprotsesse ja säilitada demokraatlike ühiskondade tervist digiajastul,“ ütles president Karis.

Eri osapoolte koostöös saame kaitsta valimisprotsesse ja säilitada demokraatlike ühiskondade tervist digiajastul.

Eesti riigipea nentis, et sotsiaalmeediaplatvormide tõusuga on propaganda ja valeinformatsiooni levitamiseks tekkinud uued võimalused. „Pahatahtlikud jõud kasutavad sotsiaalmeedia platvormidel algoritme, et võimendada ühiskonda lõhestavat sisu, levitada vandenõuteooriaid ja õõnestada usaldust demokraatlike institutsioonide vastu,“ rääkis president Karis. Ta tõi näiteks, et võltskontod ja automatiseeritud robotid võivad kunstlikult suurendada teatud narratiivide levikut ja mõju, muutes kasutajatele raskeks faktide ja väljamõeldiste eraldamise.

Eesti president juhtis tähelepanu, et demokraatia on vastupidav, kuid nõuab meie vankumatut pühendumust. „Meie vastaste tööriistakast on muutunud. Peame leidma viise, kuidas tõhusalt võidelda pahatahtlike tegutsejate vastu. Üheks meetodiks on kindlasti inimeste teadlikkuse tõstmine valeinfoga kaasnevate ohtude suhtes, samuti digioskuste arendamine,“ ütles ta.

Meie vastaste tööriistakast on muutunud. Peame leidma viise, kuidas tõhusalt võidelda pahatahtlike tegutsejate vastu. Üheks meetodiks on kindlasti inimeste teadlikkuse tõstmine valeinfoga kaasnevate ohtude suhtes, samuti digioskuste arendamine.

President Karis rõhutas, et tehnoloogial pole halbu kavatsusi, need on inimestel. „Kuigi me näeme olukordi, kus sotsiaalmeediat kasutatakse demokraatia õõnestamiseks, siis tegelikult on võimalik tehnoloogiat kasutada ka demokraatia tugevdamiseks. Tehnoloogia pakub tööriistu valeinformatsiooni eest kaitsmiseks, seda saab kasutada kodanike kaasamiseks, marginaliseeritud kogukondade hääle võimendamiseks ja läbipaistvuse suurendamiseks,“ loetles ta.

President Karis tõi näiteks, et Eesti kasutab nende probleemide lahendamiseks erinevaid võimalusi. „Me pakume korralikku haridust veebimaailma ohtude osas ja võitleme desinformatsiooni vastu koostöös teiste sarnaselt mõtlevate riikidega,“ märkis riigipea.

„Ülimalt oluline on selgelt näidata, et me kaitseme üksteist, võitleme oma väärtuste eest ja toetame oma mõttekaaslasi,“ ütles president Karis. Tema sõnul on aeg kasutada liitlassuhete koostööjõudu, et ukrainlastele ja kõigile meiega samu väärtusi jagavatele rahvastele oleks tagatud vabadus ja julgeolek.

Ülimalt oluline on selgelt näidata, et me kaitseme üksteist, võitleme oma väärtuste eest ja toetame oma mõttekaaslasi.

Lõpetuseks ütles president Karis, et maailmas, kus demokraatia on rünnaku all, peavad demokraatlikud riigid kinnitama oma pühendumust demokraatia kaitsmisele üksteist toetades. „Demokraatia ei tohi olla väheste väljavalitute privileeg, vaid kõigi õigus, peame jätkama võitlust selle õiguse eest,“ ütles ta.

Head Uudised GoodNews