1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis kadettidele: politseinik võid sa olla, aga inimene pead sa olema
President Karis kadettidele: politseinik võid sa olla, aga inimene pead sa olema

President Karis kadettidele: politseinik võid sa olla, aga inimene pead sa olema

President Alar Karis võttis Paikusel vastu politsei- ja piirivalvekolledži kadettide ametivande ning ütles, et kui politseinikud ja piirivalvurid on sitked, nutikad ja head, on Eesti seestpoolt kaitstud.

Riigipea meenutas põhiseadust, et Eesti riik on loodud kaitseks sisemisele ja välisele rahule. „Osa sellest sisemisest rahust jääbki teie ja teie kolleegide hoida. Seniseid politsei- ja piirivalveametnikud on seda hästi teinud ja rahva usalduse allahindluseta välja teeninud,“ ütles president Karis kadettidele.

Tänased kadetid tulid õppima ajal, kui Venemaa agressioon Ukrainas katsub Eesti sisejulgeoleku tugevust ja piiri pidamist. „Üks osa sellest on kõik see, mis puudutab sisserändajatega seotud probleeme ja võimalikke valikuid, et kellele me näitame rohelist ja kellele punast tuld,“ rääkis president Karis. „Usun, et teile õpetatakse, kuidas teha lühikese aja jooksul õigeid otsuseid, mis puudutavad paljude inimeste elukäiku.“

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea soovitas kadettidele pärast Paikuse kooli lõpetamist edasi õppida, et erialaselt targaks saada. „Aga kõige tähtsam, et jääksite inimeseks. Sest, parafraseerides professor Juhan Peegli kuulsat lauset ajakirjanike kohta – politseinik võid sa olla, aga inimene pead sa olema,“ lausus president Karis.

Tema sõnul näevad politseinikud ja piirivalvurid enda ümber palju kurjust ja tigedust, vägivalda ja omakasu, teistele otseselt või kaudselt haiget tegemist. „Sellega ei saa harjuda, sest siis muutute töntsiks ja tundetuks. Tundeid ja kirge on aga vaja, et halvale vastu astuda ja märgata neid, kes vajavad teie professionaalset abi,“ rääkis riigipea kadettidele. „Ent kõige selle halva keskel tuleb teil õppida ennast hoidma, ainult siis oskate hoida ka suhteid lähedastega, oma perega. Ma väga loodan, et paljud ja paljud politseiametnikud võivad öelda: nende pere on nende kindlaim seljatagune.“

Riigipea soovitas kadettidele, et nad ei laseks kustuda huumori- ja irooniameelel, mis on noortele nii omane, kuid mis aja jooksul kipub jääma ettevaatlikkuse eesriide taha. „Huumor ja eluterve iroonia aitavad meil sageli ka kehvast seisust end välja loovida,“ lausus president Karis.

Head Uudised GoodNews