1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis kohtus Brüsselis Euroopa Komisjoni asepresidendiga
President Karis kohtus Brüsselis Euroopa Komisjoni asepresidendiga

President Karis kohtus Brüsselis Euroopa Komisjoni asepresidendiga

President Alar Karis rõhutas Brüsselis kohtumisel Euroopa Komisjoni asepresidendi Margaritis Schinasega vajadust hoida Euroopa Liidu välispiir kaitstud, et liidu sees liikmesriikide vahel ei oleks piire ja oleks tagatud vaba liikumine.

„Kahjuks on selge, et migratsioonisurve korraldamine ja selle kasutamine poliitilise relvana on uut tüüpi oht, millega peame tegelema,“ sõnas riigipea.

President arutas Euroopa Komisjoni asepresidendiga Lukašenka režiimi koordineeritud migratsioonisurvega kaasneva kriisi lahendamist ja pidas oluliseks Euroopa Liidu poolt seatud sanktsioonide kiiret rakendamist, hübriidrünnakule selge vastuse andmisel. „Lukašenka režiim näib olevat huvitatud pikaajalisest kriisist. Peame jätkama survet Lukašenkale, et ta tegeleks migrantidega, lubaks neil Valgevenes varjupaika taotleda või koju tagasi pöörduda ja tagaks humanitaarabi ligipääsu abivajajatele, eriti arvestades saabuvat talvekülma,“ sõnas president.

Riigipea tõi esile asepresident Schinase väga edukat tööd Euroopa Liidu migratsioonilaine lähteriikidega, mis juba on andnud tulemusi ja peatanud suurema migratsioonivoo Valgevenesse. Samuti pidas president Karis oluliseks Euroopa Liidu tuge piiri tugevdamiseks.

President Karis ja Euroopa Komisjoni asepresident Margaritis Schinas kõnelesid veel Ukraina julgeoleku olukorrast ja koroonakriisi lahendamisest.

President kohtus 2. detsembril Brüsselis ka Eesti Euroopa Parlamendi liikmete Andrus Ansipi, Marina Kaljuranna, Yana Toomi, Urmas Paeti, Jaak Madisoni, Sven Mikseri ja Riho Terrasega. Kohtumisel räägiti parlamendisaadikute tööst Eesti huvide eest seismisel ja samuti COVID-19 pandeemiaga toimetulekust, sealhulgas vaktsineerimisest nii Eestis kui Euroopas laiemalt. Ka arutati Euroopa julgeolekuolukorda, suhteid Venemaaga ning Hiina-suunalist poliitikat ja Taiwaniga seonduvat.

Riigipea kohtus ka energeetikavoliniku Kadri Simsoniga ja Euroopa Liidu institutsioonides juhtivatel ametikohtadel töötavate eestlastega. Samuti kohtus president Karis Brüsselis asuvate Euroopa Koolide esindajatega, sealhulgas õpetajate ja õpilastega. Brüsselis tegutseb kaks Euroopa kooli, milles õpib üle saja Eesti lapse.

President Karis kohtub reedel Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni, Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja Charles Micheli ja komisjoni juhtiva asepresidendi Margrethe Vestageriga.

Samuti külastab riigipea Brüsselis asuvat mainekat Wielsi kaasaegse kunsti keskust. Maalikunstnik Tõnis Saadoja tutvustab president Karisele oma värskelt avatud näitust „September, oktoober…“.

President Karis naaseb Eestisse reede hilisõhtul.

Head Uudised GoodNews