1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis kutsus Botswana riiki ja ettevõtjaid digipöördeks koostööle Eestiga
President Karis kutsus Botswana riiki ja ettevõtjaid digipöördeks koostööle Eestiga

President Karis kutsus Botswana riiki ja ettevõtjaid digipöördeks koostööle Eestiga

President Alar Karis kutsus Botswanat digipöörde läbiviimisel hoogustama koostööd Eesti riigi ja ettevõtjatega. „Eesti ettevõtetel ja ekspertidel on väga hea kogemus digitaliseerimise ja bürokraatiavaba elu ülesehitamisest, saame seda Botswanaga jagada. Aafrika on muutumas meie digiettevõtetele uueks ja paljulubavaks sihtturuks. Paljud neist tegutsevad juba mitmetes kontinendi riikides ja on huvitatud ka uutest koostöövõimalustest Aafrika mandril. Vastastikku tulusaks koostööks on palju võimalusi,“ sõnas Eesti riigipea.

President Karis rääkis majanduskoostöö tihendamisest kohtumistel Botswana riigipea ja parlamendispiikriga. Ta kutsus Botswanat osalema äridelegatsiooniga mais Tallinnas toimuval Aafrika ärifoorumil. „Eesti digiettevõtetel on suur huvi siseneda Aafrika kiiresti arenevale turule, sealhulgas Botswanas digitaliseerimise, e-valitsemise, küberjulgeoleku, rohe- ja haridustehnoloogia teemades,“ ütles president Karis. Botswana valitsus võttis pikaajalise plaanina suuna digipöördele, et tagada riigi konkurentsivõime ja kvaliteetsed teenused oma kodanikele ja on väga huvitatud koostööst just Eestiga.

Eesti digiettevõtetel on suur huvi siseneda Aafrika kiiresti arenevale turule, sealhulgas Botswanas digitaliseerimise, e-valitsemise, küberjulgeoleku, rohe- ja haridustehnoloogia teemades.

President Karis kõneles veel Eesti digitaliseerimiskogemusest Gaborones asuvas teadus- ja tehnoloogiapargis digipöördele ning majanduslikule konkurentsivõimele keskendunud arutelul, millest võtsid osa Botswana president Mokgweetsi Masisi, välisminister Lemogang Kwape ning mõlema riigi ettevõtjad.

Eesti kogemusest ja õppetundidest viimasel kolmekümnel aastal avaliku sektori digitaliseerimisel ja e-ühiskonna loomisel rääkides nentis president Karis, et selle tulemusel on 99 protsenti avalikest teenustest internetis kättesaadavad. „Meie põhimõte on, et uue avaliku teenuse loomisel peab see olema digitaalne, samuti kasutajasõbralik,“ sõnas Vabariigi President.

Ta rääkis Botswana juhtidele ja ettevõtjatele näiteks Eesti kogemusest elektroonilise identiteedi kasutusele võtmisel, Tiigrihüppega kooli saabunud internetist, e-hääletamisest, aga ka vajadusest kaitsta oma süsteeme küberrünnete vastu ja panustada küberjulgeolekusse. „Kuna Eesti enda edu põhines kogu ühiskonna kaasamisel ning avaliku ja erasektori tihedal partnerlusel, teeme nii ka arengukoostööd. Soovime kaasata oma parimad ajud ja parimad ideed, kui pakume ühisprojekte oma partneritele,“ ütles president Karis.

Kuna Eesti enda edu põhines kogu ühiskonna kaasamisel ning avaliku ja erasektori tihedal partnerlusel, teeme nii ka arengukoostööd. Soovime kaasata oma parimad ajud ja parimad ideed, kui pakume ühisprojekte oma partneritele.

Ta tõi välja ka Eesti ja Botswana koostöövõimalusi kõrghariduses ja teaduses. „Eesti on ühiskonna digitaliseerimisest huvitatutele pakkumas ka meie e-Eesti 30-aastast lugu ja kogemust tutvustavat aastast magistriõppekava Tartu Ülikoolis.“

Eesti ettevõtete ja Botswana riigi edukast koostööst kõneldes nimetas president Karis näitena Nortali, kes aitas Botswana maksuametile uut maksuhaldussüsteemi ehitada. „Meil on veel mitmeid teisi ettevõtteid, mis on koostööst huvitatud,“ kinnitas Eesti riigipea. Visiidi käigus kohtus president Karis koos Eesti ettevõtjatega Botswana maksuameti juhiga, et rääkida edasistest plaanidest.

Eesti riigipea visiidikavaga paralleelselt on Nortali, Digital Nationi, Admirals Groupi esindajatel kohtumised Botswana ettevõtjatega.

Head Uudised GoodNews