1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Põhiseaduskomisjon arutab välisekspertidega Vene külmutatud varade kasutuselevõttu
Põhiseaduskomisjon arutab välisekspertidega Vene külmutatud varade kasutuselevõttu

Põhiseaduskomisjon arutab välisekspertidega Vene külmutatud varade kasutuselevõttu

Riigikogu põhiseaduskomisjon korraldab täna pärastlõunal avaliku istungi, et arutada koos välisekspertidega rahvusvaheliste sanktsioonide alusel Venemaa külmutatud varade kasutamist Ukrainale tekitatud sõjakahjude hüvitamiseks.

Avalikul istungil esineb videopöördumisega Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba. Külmutatud varade kasutuselevõtu mõjudest Venemaale räägivad Venemaa ekspert ja poliitikaaktivist Bill Browder ning majandusteadlane, Venemaa ja Ukraina ekspert Anders Åslund. Oligarhide ja Kremli seostest, aga ka Venemaa Keskpanga külmutatud varadest räägib istungil kaitse- ja julgeolekuvaldkonna mõttekoja RUSI finantskuritegevuse ja julgeoleku-uuringute keskuse direktor Tom Keatinge ning rahvusvahelise õiguse vaatest analüüsib varade kasutuselevõttu rahvusvahelise õiguse ekspert, Harvardi Ülikooli emeriitprofessor Laurence Tribe.

Valitsuse algatatud eelnõu, mis võimaldab võtta Venemaa külmutatud varad kasutusele Ukraina ülesehituseks ning paremini rakendada Venemaale kehtestatud sanktsioone, läbis Riigikogus esimese lugemise novembri keskel. Enne teisele lugemisele saatmist on põhiseaduskomisjon arutanud vastava regulatsiooni loomist ja selle olulisust korduvalt koos pangandusekspertide, Eesti välispoliitika asjatundjate ja kohtute esindajatega. Järgmisel nädalal osalevad eelnõu arutelul riigiõiguse eksperdid.

Rahvusvahelise sanktsiooni seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (332 SE) loob riigisisese mehhanismi, et tagada agressorriigi varaline vastutus rahvusvahelise õiguse kõige raskemate rikkumistega tekitatud kahju eest. Muudatus lubab kasutada Venemaa õigusvastastele tegudele kaasa aidanud inimeste ja ettevõtete varasid ettemaksuna kahjude eest, mida Venemaa Ukrainale võlgneb. Lisaks täpsustab eelnõu rahvusvaheliste sanktsioonide rakendamisel riigiasutuste pädevusi ning annab neile sanktsioonide rakendamiseks ja järelevalveks selgemad õiguslikud alused.

Head Uudised GoodNews