1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis: õppigem märkama väärkoheldud laste appikarjeid
President Karis: õppigem märkama väärkoheldud laste appikarjeid

President Karis: õppigem märkama väärkoheldud laste appikarjeid

„Me vajame sekkumisjulgust, mis saaks aidata või lausa päästa vägivalla ohvriks langenud lapsi,“ ütles president Alar Karis Tartus, pärast kohtumist Lõuna prefektuuri lastekaitsegrupiga. Need seitse politseiametnikku avastavad ja uurivad laste vastu tehtud seksuaalkuritegusid, mis on sageli nii võikad, et neist on raske rääkida.

Me vajame sekkumisjulgust, mis saaks aidata või lausa päästa vägivalla ohvriks langenud lapsi.

„Me kõik saame olla tähelepanelikud, et märgata väiksemaid ja suuremaid appikarjeid, mida väärkoheldud lapsed tegelikult näitavad, julgemata alguses juhtunust rääkida,“ tõdes riigipea. Ta tunnustas politsei- ja piirivalveameti nelja lastekaitsegrupi tööd, nimetades seda emotsionaalselt üheks raskemaks.

„Tunnustan teie väsimatust, vaimset jõudu ja professionaalsust, mida te nende kuritegude uurimisel ilmutate,“ ütles president Karis. „Te kohtute lastega, kes on üle elanud midagi tõeliselt kohutavat, mis võib võtta neilt usu, et meie maailmas on ka midagi hästi. Te aitate neid, kes ise ennast kaitsta ei suuda ning teie tugi annab neile tagasi osakesegi kindlustundest ja lootusest.“

„Te kohtute lastega, kes on üle elanud midagi tõeliselt kohutavat, mis võib võtta neilt usu, et meie maailmas on ka midagi hästi. Te aitate neid, kes ise ennast kaitsta ei suuda ning teie tugi annab neile tagasi osakesegi kindlustundest ja lootusest.“

Kannatanute abistamine läheb järjest paremaks, on ohvriabisüsteem, lastemajad, seksuaalvägivalla kriisiabikeskused, kuid näiteks pikaajalise peresisese väärkohtlemise puhul ei pruugi see olla piisav, sest pere toetus lapsest ohvrile on küsitav, kinnitasid Tartu lastekaitsegrupi ametnikud. Samuti on spetsialistide nappuse tõttu keeruline abi anda ka väärkohtlejatele, et neid kuritegelikkusest eemale viia. „Hoidke end, palun, et jaksaksite olla Eesti laste jaoks olemas siis, kui nad teid kõige rohkem vajavad,“ pöördus president Karis politseiametnike poole.

GALERII: REIGO TEERVALT

Head Uudised GoodNews