1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rahvusvaheline konverents arutleb soome-ugri keelte ja küberruumi teemadel
Rahvusvaheline konverents arutleb soome-ugri keelte ja küberruumi teemadel

Rahvusvaheline konverents arutleb soome-ugri keelte ja küberruumi teemadel

Täna algab Tallinnas Rahvusraamatukogus Hõimupäevadele pühendatud konverents teemal „Soome-ugri rahvaste emakeeled ja küberruum“. Ettekannetega esinevad eesti, komi, mari ja udmurdi emakeeleõpetajad ning ülikoolide õppejõud, kes kohtuvad sel erakordsel aastal omavahel hoopis digisilla vahendusel. Fenno-Ugria Asutus teeb konverentsist ka ülekande, mida saab jälgida ERRi kultuuriportaalis.

Hõimupäevad 2020 programmi ning saab teoks Fenno Ugria ja Eesti Emakeele Õpetajate Seltsi koostööna.Täpsemad ettekande teemad ja esinejad on kirjas Hõimupäevade 2020 konverentsilehel.

Konverentsi seekordse teema tingis korraldajate sõnul asjaolu, et soome-ugri rahvaste keelete olukord Venemaal on viimastel aastakümnetel halvenenud. “2018. aastal Venemaa Föderatsiooni riigiduuma poolt vastu võetud otsus muutis soome-ugri keelte õppimise vabatahtlikuks. See on mõjutanud soome-ugri keelte prestiiži, sest neid keeli tõrjutakse välja haridusest ja nad muutuvad vaid olmetasandil räägitavateks keelteks,” nendib korraldaja Fenno Ugria nõunik Jaak Prozes. Ta tõdeb, et samas jätkub neis piirkondades endiselt soome-ugri keelte õpetamine ning valmistatakse ette ka emakeeleõpetajaid ja antakse välja ka õppekirjandust.

“Kahjuks puudub võrdlev ülevaade, mis toimub soome-ugri keeltega tegelikult. Sellepärast vajamegi teadmist, muuhulgas ka sellest, mis ja kuidas on õpetamises ja õppimises toimunud ning millised tendentsid on rahvuskeele kui riigikeele ja rahvuskeele kui emakeele õppimises,” tõdeb keeleteadlane Sven-Erik Soosaar.

Soosaare sõnul kõneldakse konverentsil ka sellest, mil moel on meie endi emakeele õpetamine viimase aja jooksul Eesti Vabariigis muutunud.

Kuna 2020. aasta kuulutatud digikultuuri aastaks, siis loodab konverents anda ülevaate ka sellest, millised digivahendid ja võimalused on kaasaegsete infotehnoloogiate kasutamiseks soome-ugri emakeelte õpetamiseks ja õppimiseks ning kui aktiivselt osalevad õpilased õppeprotsessis, milles kasutatakse näiteks veebipõhiseid keeleõppeplatvorme.

Rahvusraamatukogu väikses saalis toimuv konverents algab reedel, 16. oktoobril kell 14. Töökeeled on eesti ja vene, saadaval on sünkroontõlge. Konverents kuulub

Oktoobrikuu kolmandal nädalal tähistatavad hõimupäevad on kõige olulisem soome-ugri rahvaid tutvustav ja koostööd edendav avalikkusele suunatud sündmustesari Eestis. Hõimupäevad kuuluvad rahvusvahelise folklooriühenduse CIOFF festivalide hulka.

Head Uudised GoodNews