1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Reformierakond: Teadus-arendustegevus peaks moodustama 3% SKP-st
Reformierakond: Teadus-arendustegevus peaks moodustama 3% SKP-st

Reformierakond: Teadus-arendustegevus peaks moodustama 3% SKP-st

Reformierakond_teadus-arendustegevus peaks moodustama 3 SKP-stReformierakond soovib, et riik koostöös ettevõtjatega panustaks teadus- ja arendustegevusse kolm protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), erakonna esimehe sõnul on oluline investeerida ka teistesse valdkondadesse peale põlevkivisektori.

“Kolm protsenti SKP-st on plaanitud teadus- ja arendustegevusse erasektori ja avaliku sektori koostöös. See on kõik praeguste eelarvekasvude pealt tehtav, selle juures ei ole midagi, mis riigile üle jõu käiks. Kui me vaatame ka praegust taset, siis pigem on küsimus, kui palju on võimalik motiveerida erasektorit tegema suuremaid investeeringuid. Praegu on olnud erasektoril väga palju investeeringuid teadus-arendustegevustesse põlevkivisektoris, samas on ka väga palju teisi sektoreid, kus on vajadus teadus-arendustegevusse investeerida. Selleks eelduste ning keskkonna loomine on selle programmi põhifookus,” ütles peaminister ja Reformierakonna esimees Taavi Rõivas.

Rõivas märkis, et järgmise seitsme aasta jooksul suunatakse tootlikkuse tõusuga seotud kulutusteks ligikaudu miljard eurot Euroopa Liidu vahendeid. “Kaugeltki kõik ei ole teadus-arendustegevuse kulud, aga siiski ka see on väga märkimisväärne osa. Kui me vaatame seitsmeaastast perioodi, siis meil on rohkem raha kasutada kui eelmisel korral ja sellest rahast, mida on võimalik kasutada, läheb enamik ikkagi tootlikkuse tõusuks ja sellega seotud tegevusteks,” ütles peaminister.

Rõivas märkis, et on oluline mõista riigi rolli tekitamaks keskkonda, milles ettevõtted sooviksid investeerida. “Ka see, kui ettevõtete tööjõumaksude koormust langetada, ka see annab neile võimaluse panustada rohkem nii töökohtade loomisesse kui ka teadus-arendustegevusse. Ka see, kui me hoiame jätkuvalt Eesti ettevõtete tulumaksusüsteemi soodsana, just investeeringuid soodustavana, ka see aitab neil jätkuvalt teadus-arendustegevusse investeerida,” lisas ta.

 

Head Uudised GoodNews