1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikaitsekomisjon: Venemaa osaline mobilisatsioon ei kujuta Eestile vahetut ohtu, kuid suurendab pingeid
Riigikaitsekomisjon: Venemaa osaline mobilisatsioon ei kujuta Eestile vahetut ohtu, kuid suurendab pingeid

Riigikaitsekomisjon: Venemaa osaline mobilisatsioon ei kujuta Eestile vahetut ohtu, kuid suurendab pingeid

Erakorralisel istungil julgeolekuolukorda arutanud Riigikogu riigikaitsekomisjon tegi täna avalduse, kus rõhutas, et Venemaa Föderatsiooni poolt osalise mobilisatsiooni välja kuulutamine ei kujuta Eestile vahetut ega otsest julgeolekuohtu, kuid suurendab piirkonnas kahetsusväärselt pingeid.

„Venemaa Föderatsiooni poolt osalise mobilisatsiooni välja kuulutamine ei kujuta vahetut ega otsest julgeolekuohtu Eestile, kuid suurendab kahtlematult pingeid piirkonnas, mis on kahetsusväärne. Eesti riigi instutsioonid jätkavad oma igapäevast tööd Eesti julgeoleku tagamisel. Jälgime arenguid Venemaal ja Ukrainas tähelepanelikult ja astume vajadusel koos oma liitlastega täiendavaid samme,“ kinnitas riigikaitsekomisjon avalduses.

Riigikaitsekomisjon on avalduse kohaselt üksmeelselt seisukohal, et kavandatavaid referendumeid Venemaa Föderatsiooni okupeeritavatel aladel ei tohi mingil juhul tunnustada ja need on rahvusvahelise õiguse seisukohast tühised. „Eesti ei tunnista kunagi Ukrainas Venemaa Föderatsiooni poolt okupeeritud territooriumide ebaseaduslikku anneksiooni,“ ütles komisjon.

Riigikaitsekomisjon kinnitas ühtlasi, et vastuseks Venemaa sõjalisele agressioonile Ukrainas on Eesti teinud ja tegemas täiendavaid olulisi investeeringuid oma kaitsevõime tugevdamiseks. „Töötame selle nimel, et suurendada meie liitlaste kohalolekut Eestis ja tugevdada NATO idatiiva julgeolekut. Siinkohal on eriti oluline NATO Madridi tippkohtumise otsuste võimalikult kiire elluviimine,“ märkis komisjon avalduses.

Samuti kinnitas riigikaitsekomisjon, et Eesti jätkab sõjalise, majandusliku ja poliitilise abi osutamisega Ukrainale nii kaua, kui see on vajalik ja kuni Ukraina on taastanud oma territoriaalse terviklikkuse.

Riigikaitsekomisjon pidas täna pärastlõunal erakorralise istungi, kus sai kaitseminister Hanno Pevkurilt ning Välisluureameti ja Kaitseväe luurekeskuse esindajatelt ülevaate Venemaa Föderatsiooni välja kuulutatud osalisest mobilisatsioonist ja arutas selle mõju Eesti julgeolekule.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni avaldus

Riigikaitsekomisjon rõhutab, et Venemaa Föderatsiooni poolt osalise mobilisatsiooni välja kuulutamine ei kujuta vahetut ega otsest julgeolekuohtu Eestile, kuid suurendab kahtlematult pingeid piirkonnas, mis on kahetsusväärne. Eesti riigi instutsioonid jätkavad oma igapäevast tööd Eesti julgeoleku tagamisel. Jälgime arenguid Venemaal ja Ukrainas tähelepanelikult ja astume vajadusel koos oma liitlastega täiendavaid samme. Riigikaitsekomisjon on üksmeelselt seisukohal, et kavandatavaid referendumeid Venemaa Föderatsiooni poolt okupeeritavatel aladel ei tohi mingil juhul tunnustada, need on rahvusvahelise õiguse seisukohast tühised. Eesti ei tunnista kunagi Ukrainas Venemaa Föderatsiooni poolt okupeeritud territooriumide ebaseaduslikku anneksiooni. Eesti on vastuseks Venemaa sõjalisele agressioonile Ukrainas teinud ja tegemas täiendavaid olulisi investeeringuid oma kaitsevõime tugevdamiseks. Töötame selle nimel, et suurendada meie liitlaste kohalolekut Eestis ja tugevdada NATO idatiiva julgeolekut. Siinkohal on eriti oluline NATO Madridi tippkohtumise otsuste võimalikult kiire elluviimine. Eesti jätkab sõjalise, majandusliku ja poliitilise abi osutamisega Ukrainale nii kaua kui see on vajalik ja kuni Ukraina on taastanud oma territoriaalse terviklikkuse.

Riigikogu riigikaitsekomisjon
21.09.2022

Head Uudised GoodNews