1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikaitsekomisjoni esimees kõneles Põhjala ja Balti kolleegidega kaitsekoostöö tihendamise ning Ukraina teemadel
Riigikaitsekomisjoni esimees kõneles Põhjala ja Balti kolleegidega kaitsekoostöö tihendamise ning Ukraina teemadel

Riigikaitsekomisjoni esimees kõneles Põhjala ja Balti kolleegidega kaitsekoostöö tihendamise ning Ukraina teemadel

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Enn Eesmaa osales täna Põhja-Balti koostööformaadi (NB8) parlamentide riigikaitsekomisjonide esimeeste videokohtumisel. Arutelu keskmes oli kaitsekoostöö tihendamine, Ukraina ja NATO suhted ning Valgevene ja Venemaa kaitsealane koostöö.

Eesmaa sõnul on Põhja-Balti koostööformaadi riikide infovahetus ja kaitsekoostöö tihenenud ning loonud olulist väärtust mitmetes valdkondades. Ta märkis kohtumisel ametikaaslastega, et kaaluda võiks veelgi suuremat koostööd riikide olukorrateadlikkuse tõstmisel, võimekuse arendamisel ja ühishangetel, sõjalistel õppustel ning küberkaitses. „Põhja- ja Baltimaade kaitsealane koostöö on toiminud hästi, loodame, et see jätkub samamoodi. Veelgi tihedamast ühistegevusest, olgu see kahe- või mitmepoolne, võidame aga kõik,“ lisas Eesmaa.

Riigikaitsekomisjoni esimees väljendas Eesti kindlat toetust Ukrainale ning märkis, et Eesti hoiab sealset olukorda jätkuvalt fookuses rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas ÜRO Julgeolekunõukogus, mille eesistujaks oleme käesoleva aasta juunikuus.

Videokohtumisest võttis osa ka Ukraina asepeaminister Olha Stefanishyna, kelle vastutusalaks on Ukraina Euro-Atlandi integratsioon. Stefanishyna andis riigikaitsekomisjonide esimeestele ülevaate viimastest arengutest Ukrainas ning rõhutas Euroopa Liidu ja rahvusvahelise kogukonna ühtse toetuse ja selgete seisukohtade olulisust.

NB8 on Põhjamaade ja Balti riikide piirkondlik koostöövorm, mis alates 1992. aastast on toonud ühe laua taha kokku Soome, Rootsi, Norra, Islandi, Taani, Eesti, Läti ja Leedu.

Head Uudised GoodNews