1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogu esimees arutas NB8 ametikaaslastega riikide taasavamist
Riigikogu esimees arutas NB8 ametikaaslastega riikide taasavamist

Riigikogu esimees arutas NB8 ametikaaslastega riikide taasavamist

Riigikogu esimees Jüri Ratas osales täna videosilla teel Põhja- ja Baltimaade (NB8) spiikrite kohtumisel, kus arutelu keskendus COVID-19-vastastele meetmetele ja riikide taasavamise strateegiatele.

Osalejad andsid ülevaate üldisest COVID-19 olukorrast oma riigis, vaktsineerimise tasemest ja piirangutest loobumise kavadest.

Riigikogu esimehe sõnul tuleb piirangute leevendamiseks olla kindel, et praegune nakatumise määra langus oleks püsiv. „Kindlasti ei tasu võtta asjatuid riske, mis tühistaksid kõik senised jõupingutused. Seetõttu leevendatakse piiranguid järk-järgult. Eesti prioriteet on koolide osaline avamine kontaktõppeks ning välispordi ja huvihariduse piirangute leevendamine,“ ütles Ratas ja rõhutas, et ühiskonna taasavamisel on oluline roll vaktsineerimisel.

Ratas andis kolleegidele ülevaate riigikogu kaugosalusega istungitest ja ütles, et sel kevadel on riigikogu menetluses peamiselt kiireloomulised eelnõud. Ta kinnitas, et Eesti jagab hea meelega oma kogemusi teiste parlamentidega. Ühtlasi on Eesti jätkuvalt pühendunud koostööle teistes digitaalsetes ja kübervaldkondades.

Videokohtumisel osalejad vahetasid infot parlamendiesimeeste V maailmakonverentsist (IPU). Eesti toetab parlamentaarses suhtluses interaktiivsust. „Spiikritel peab olema võimalus jagada oma kogemusi ja ideid,“ sõnas Ratas. „Vaatamata selle, et pandeemia on meie kõigi jaoks kõige tähtsam probleem, ei tohi me unustada teisi olulisi küsimusi, mis tuginevad ühistele väärtustele: demokraatiale, õigusriigi põhimõtetele ja läbipaistvusele.“

Ratas nimetas parlamentaarse koostöö oluliste valdkondadena julgeolekut, kaitsekoostööd, rohemajandust ja kliimaneutraalsust. Sellega seoses kutsus ta NB8 riike osalema 18. septembril toimuval maailmakoristuspäeval.

Head Uudised GoodNews