1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogu esimees Lauri Hussar ja Läti välisminister Baiba Braže rõhutasid parlamentaarse diplomaatia olulisust
Riigikogu esimees Lauri Hussar ja Läti välisminister Baiba Braže rõhutasid parlamentaarse diplomaatia olulisust

Riigikogu esimees Lauri Hussar ja Läti välisminister Baiba Braže rõhutasid parlamentaarse diplomaatia olulisust

Riigikogu esimees Lauri Hussar ja Läti välisminister Baiba Braže rõhutasid eilsel kohtumisel parlamentaarse diplomaatia olulisust ühiste välis- ja julgeolekupoliitiliste eesmärkide saavutamisel.

Hussar ütles kohtumisel, et Eestil ja Lätil on paljudes valdkondades aktiivne koostöö ning ka parlamentide suhted ei ole kunagi olnud paremad kui praegu. Hea koostöö näitena tõi ta esile aasta algul toimunud Balti riikide spiikrite ühisvisiidi Kanadasse ja Ameerika Ühendriikidesse, samuti Esindajatekoja esimehele saadetud ühiskirjad, kus rõhutati Venemaa jätkuvat ohtu ja USA abi vajalikkust Ukrainale.

„Balti riikide väga hea koostöö võimaldab meil kiiresti tegutseda ja ühiselt reageerida, et veenda oma partnereid ja liitlasi just praegusel kriitilisel ajal, mil on sageli vaja otsustavust ja julgust. Selline koostöö on vajalik, et hoida Euroopas ühtsust ning Ukrainat jätkuvalt toetada,“ ütles ta.

Balti riikide väga hea koostöö võimaldab meil kiiresti tegutseda ja ühiselt reageerida, et veenda oma partnereid ja liitlasi just praegusel kriitilisel ajal, mil on sageli vaja otsustavust ja julgust.

Parlamentaarset koostööd arutas Läti välisministriga ka Riigikogu väliskomisjon. Komisjoni esimees Marko Mihkelson kinnitas kohtumisel, et Eesti ja Läti koostöö on tihedam kui kunagi varem ning selle jätkamine on ühiste välis- ja julgeolekupoliitiliste eesmärkide saavutamiseks ülioluline. Balti riikide väliskomisjonide esimehed teevad sageli ühisavaldusi ja -visiite, näiteks aprillis külastati ühiselt nii Ameerika Ühendriike kui ka Saksamaad.

Läti välisminister tunnustas kohtumistel spiikrite ja komisjonide, aga ka välisdelegatsioonide ja parlamendirühmade tegevust ja koostööd.

Riigikogus toimunud kohtumistel arutati laiemalt Ukraina pikaajalist toetamist, Euroopa Liidu lähiaja väljakutseid ja ettevalmistusi suvel Washingtonis toimuvaks NATO tippkohtumiseks. Samuti räägiti regionaalsetest taristuprojektidest ja keeleõppega seotud probleemidest.

  • Aprillis ametisse astunud Läti välisminister kohtus täna Tallinnas ka president Alar Karise ja välisminister Margus Tsahknaga.
Head Uudised GoodNews