1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis kohtus Briti Kuningliku Printsessiga
President Karis kohtus Briti Kuningliku Printsessiga

President Karis kohtus Briti Kuningliku Printsessiga

President Alar Karis ja Sirje Karis kohtusid Kadriorus Tema Kuningliku Kõrguse Printsess Anne’i ja viitseadmirali Sir Timothy Laurence’iga. Kohtumisel puudutati kaitsealast koostööd, Ukraina abistamise võimalusi ning kahepoolseid suhteid.

„Eesti on Ühendkuningriigile tänulik järjepideva koostöö eest. Mõistame sarnaselt ja teineteist toetavalt nii praegust julgeolekuolukorda kui ka väljakutseid,“ sõnas president Karis. Ta tõstis esile Ühendkuningriigi tegevust raamriigina NATO lahingugrupis Eestis ning korduvat panustamist NATO õhuturbemissoni Ämaris. Samuti toodi välja Eesti ja Ühendkuningriigi pikaajaline tihe koostöö rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel. President Karis väljendas lootust, et ühiselt tegutsetakse ka tulevikus, sealhulgas operatsioonil Inherent Resolve Iraagis, kus osaleb lisaks teistele ka Ühendkuningriik.

Tema Kuninglik Kõrgus Printsess Anne ja President Alar Karis. Foto: Raigo Pajula

Riigipea rõhutas kuningliku perekonna rolli Ukraina abistamisel, märkides, et kuningliku perekonna liikmed on näidanud isiklikku eeskuju innustades kogu ühiskonda, korraldades heategevusüritusi ja suheldes aktiivselt ukraina põgenikega. „Ühendkuningriik on andnud märkimisväärse panuse selleks, et Ukraina saaks oma riiki kaitsta ning olnud sellega teenäitajaks teistele riikidele,“ sõnas president Karis.

Eesti riigipea mainis koostööprojektidest rääkides, et Eesti püüab paljude muude valdkondade kõrval jagada oma kogemust hariduse ja tehnoloogia vallas. Nii näiteks on Eesti liitunud programmiga Global Partnership for Education, et toetada kvaliteetset haridust üle maailma.

President Karis avaldas ka heameelt tiheda ja mitmekülgse kultuurikoostöö üle, mistõttu on Eesti kultuuril Ühendkuningriigis hea maine ja eriti silmapaistev on ühistegevus muusikavaldkonnas.

Printsess Anne külastas Eestit viimati 2019. aastal.

Head Uudised GoodNews