1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riik avab uue toetusvooru teadmusmahukate arenduste elluviimiseks
Riik avab uue toetusvooru teadmusmahukate arenduste elluviimiseks

Riik avab uue toetusvooru teadmusmahukate arenduste elluviimiseks

EASi ja KredExi ühendasutus avab 13. veebruaril rakendusuuringute programmi (RUP) järjekorras kuuenda toetusvooru teadmusmahukate tootearendusprojektide ja rakendusuuringute elluviimiseks. Vooru eelarve on 15 miljonit eurot ning maksimaalne toetus ettevõtte kohta 2 miljonit eurot.

RUPis osalenud ettevõtted hindavad programmi mitmekesist tuge nende arenguteekonnal. Sügisel aasta ettevõtte tiitliga pärjatud biotehnoloogiafirma Icosagen Cell Factory teadusdirektori Mart Ustav Jr sõnul on rakendusuuringute programm Eesti teaduspõhise majanduse arengu üheks oluliseks nurgakiviks.

„Eestis on tugev teadus, kuid me peame liikuma selles suunas, et me suudaksime neid teadustulemusi rakendada ka inimestele kasu toomiseks. Icosagen on RUPi abil märkimisväärselt suurendanud oma tehnoloogilist võimekust ja leidnud uusi võimalusi uuenduslike tehnoloogiate kommertsialiseerimiseks,” ütles Ustav Jr.

Ta rõhutas, et süvatehnoloogiate arendamine on pikaajaline ja kõrge riskiga tegevus ning RUP avab Eesti ettevõtetele ja teadusasutustele olulise võimaluse uued teadustulemused kasulikeks ja kasumlikeks toodeteks või teenusteks arendada. „Meil on hea meel näha, et nii riik kui EASi ja KredExi ühendasutus on leidnud vōimalused selle programmi pikaajaliseks jätkumiseks,” sõnas Ustav Jr.

„Rakendusuuringute programm aitab noorel ettevõttel suuremalt mõelda ja juba varajases faasis arendustegevusse investeerida. Taotluse koostamine ja sellega kaasnev nõustamine sunnivad ka oma ettevõtlusplaane kriitiliselt hindama ning ekspertidelt saadud tagasiside on väga väärtuslik,” sõnas Impactly kaasasutaja Lauri Paal.

„Rakendusuuringute programm aitab noorel ettevõttel suuremalt mõelda ja juba varajases faasis arendustegevusse investeerida.”

RUP programm aitab noorel ettevõttel suuremalt mõelda ja juba varajases faasis TA-​tegevustesse investeerida. Taotluse koostamine ja sellega kaasnev nõustamine sunnivad ettevõtlusplaane kriitiliselt hindama, väga väärtuslik on hindajatelt saadud tagasiside.

Impactly arendab masinõppel baseeruvat uue põlvkonna lahendust EL taksonoomia baasil raporteerimise ja info haldamise lihtsustamiseks ettevõtetes ja finantsasutustes. Teadusuuringutel baseeruv tehnoloogia ja RUP programmi raames sõlmitud koostööleping Tallinna Tehnikaülikooliga loovad tugevad alused turul eristumiseks ja edu saavutamiseks.

„Meie poole võib pöörduda mistahes faasis arendusideega. Eksperdid aitavad ettevõtjaga koos nii võimalused kui kogu protsessi läbi mõelda ning konkurentsivõimelise taotluse ette valmistada,“ soovitas rakendusuuringute programmi arendusjuht Mart Toots.

Taotlusprotsessis osalemise eelduseks on eelnõustamise läbimine ja projektile positiivse eelhinnangu saamine. Eelnõustamise käigus toimub projektiplaani ettevalmistus koostöös ettevõtja ja RUPi eksperdiga. Eelnõustamise kestvus varieerub mõnest kuust mõne nädalani, mistõttu on oluline oma arendusideed RUPi eksperdile võimalikult varases faasis tutvustada.

Taotlusvoorus on taotletava toetuse suurus on 250 000 kuni 2 miljonit eurot. Viimane tähtaeg eelnõustamise läbinud projektide esitamiseks eelhinnangu saamiseks on kaks nädalat enne lõpptähtaega (selles voorus 22.03.2024).

Rakendusuuringute toetuse puhul on tegemist konkurentsipõhise rahastamisega. Kõiki taotlusi hindavad valdkonna eksperdid ja hindamiskomisjon. Paremusjärjestuse põhjal rahastuse saanud projektid selguvad käesolevas voorus hiljemalt juuli alguseks.

Rakendusuuringute programm loodi 2020. aastal ning on erinevatel viisidel toetanud juba ligikaudu 600 Eesti ettevõtet. Tavapärased toetused on näiteks arendustegevuse finantseerimine, teadus-​arendustegevuse nõustamine ja koostööpartnerite otsing.

Rohkem infot leiab SIIT.

Head Uudised GoodNews