1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riik laiendab veteranide soodustuste saajate ringi
Riik laiendab veteranide soodustuste saajate ringi

Riik laiendab veteranide soodustuste saajate ringi

Riik laiendab veteranide soodustuste saajate ringiValitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks eelnõu, mis laiendab kaitseväe veteranidele ette nähtud soodustuste saajate ringi.

Kui praegu saavad õppekulu hüvitamist taotleda üksnes teenistusülesannete täitmise tõttu tervisekahjustuse saanud ja seetõttu tegevteenistusest vabastatud inimesed, siis neljapäeval valitsuses arutlusele tuleva eelnõu kohaselt võimaldatakse täiendus- ja ümberõpet kõigile tegevväelastele, kes on osalenud rahvusvahelises sõjalises operatsioonis või saanud tegevteenistuses püsiva tervisekahjustuse. Täiendus- või ümberõppel osalemisele eelneb karjäärinõustamine, mille käigus koostatakse isikule individuaalne koolitusplaan.

Samuti tühistatab eelnõu ajalise piirangu, mille kohaselt teenistusülesannete täitmise tõttu tervisekahjustuse saanule ja seetõttu tegevteenistusest vabastatule hüvitatakse õppekulu vaid siis, kui ta asub õppima kahe aasta jooksul pärast tegevteenistusest vabastamist.

Kehtivas seaduses rahvusvahelises sõjalises operatsioonis osalenud tegevväelase hukkumise või püsiva tervisekahjustuse korral tema perekonnaliikmetele ette nähtud taastusravi, psühholoogilist abi ja sotsiaalnõustamist võimaldatakse edaspidi kõigi vigastatud kaitseväelaste perekonnaliikmetele. Teenistusülesannete käigus võivad vigastada saada ka ajateenijad ja reservväelased ning perekonna jaoks on tegemist samaväärselt traumaatilise sündmusega, mille puhul tuleb muutunud olukorraga kohanemiseks anda professionaalset abi ja nõustamist.

Eelmise soodustuste paketi, mis sisaldas hüvitiste korraga väljamaksmise põhimõtet, rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalemise eest tegevteenistuspensioni suurendamist, töövõimetuspensioni ja toitjakaotuspensioni suurendamist, kiitis valitsus heaks tänavu jaanuaris.

Muudatused on kavandatud jõustuma tuleva aasta 1. jaanuaril.

Head Uudised GoodNews