1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rohelised võtsid esimese erakonnana Eestis vastu ametliku seisukoha, millega toetatakse kahe täiskasvanud inimese vahelist abielu
Rohelised võtsid esimese erakonnana Eestis vastu ametliku seisukoha, millega toetatakse kahe täiskasvanud inimese vahelist abielu

Rohelised võtsid esimese erakonnana Eestis vastu ametliku seisukoha, millega toetatakse kahe täiskasvanud inimese vahelist abielu

Rohelised võtsid esimese erakonnana Eestis vastu ametliku seisukoha, millega toetatakse kahe täiskasvanud inimese vahelist abielu, sõltumata nende soost.

Erakond Eestimaa Rohelised volikogu võttis reedel, 9. oktoobril, Eesti Rahvusraamatukogus toimunud koosolekul vastu poliitilise avalduse, milles esimese erakonnana Eestis toetatakse kahe täiskasvanud inimese abielu, sõltumata nende soost. Ühtlasi mõisteti hukka EKRE kavandatav rahvaküsitlus abielu määratlemise teemal.

“Mul on au ning väga hea meel selliste vaadetega erakonda juhtida,” sõnas roheliste esimees ning avalduse autor Kaspar Kurve. “See on märgilise tähtsusega otsus nii meie erakonna kui ka Eesti poliitika jaoks laiemalt. Ma väga loodan, et teised erakonnad, kes ennast liberaalsetena määratlevad, järgivad meie eeskuju. On piinlik, et üks tsiviliseeritud riik aastal 2020 sellistel teemadel, nagu LGBT õigused, üldse veel debateerima peab.”

“Erakonnana oleme kahtlemata rahva kaasamist suurendavate meetmete juurutamise poolt,” ütles erakonna peasekretär Joonas Laks, “aga antud rahvaküsitlus devalveerib rahvahääletuste tähendust – otsedemokraatia mõte ei ole selles, et enamus otsustaks vähemuste küsimuse üle.” “Inimeste diskrimineerimine soo, rahvuse, usu või nahavärvi pärast on mulle isiklikult ning meie erakonnale vastuvõetamatu”, ütles roheliste peasekretär. “Kui kaks täiskasvanud inimest, sõltumata nende soost, leiavad, et abielu on miski, mis nad õnnelikuks teeb või on neile oluline, siis on see nende kahe inimese endi, mitte riigi ega kellegi teise otsustada,” lisas Laks.

AVALDUSE TÄISTEKST:

Eestimaa Rohelised – ametlik poliitiline seisukoht abielu ja referendumi teemal

Eestimaa Rohelised pooldavad esimese Eesti erakonnana kahe täiskasvanud inimese, sõltumata nende soost, õigust abielluda. Rohelised on seisukohal, et abielu tuleb sätestada perekonnaseaduses kahe inimese vahelise liiduna sõltumata nende soost.

Ühtlasi kutsume kõiki isikuvabadusi austavaid Eesti erakondi avalikult meie seisukohaga ühinema. Praegu on aeg selgeks ja ühetimõistetavaks sõnumiks, et Eesti on tolerantne, solidaarne ning inimeste valikuvabadusi austav riik.

Taunime tänase koalitsiooni poolt kavandatavat rahvahääletuse korraldamist põhiseaduse muutmiseks abielu küsimuses, olgu see juriidiliselt siduv või mitte. Oleme seisukohal, et otsedemokraatlikud meetodid ei ole mõeldud selle jaoks, et enamus otsustaks vähemuste küsimuse üle ning peame antud referendumi sidumist kohalike omavalitsuste volikogude valimistega demokraatiat pärssivaks ning küüniliseks populismiks.

Eesti on sekulaarne riik, kus kehtib usu- ja veendumusvabadus, seega on usuorganisatsioonide endi otsustada, milliseid abielu vorme nad tunnustavad.

Head Uudised GoodNews