1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Saaremaa päästjad said kätte esimese päästedrooni
Saaremaa päästjad said kätte esimese päästedrooni

Saaremaa päästjad said kätte esimese päästedrooni

Leisi vabatahtlik päästekomando soetas Saaremaa esimese päästedrooni.

„Saaremaa päästjatele lähim päästeameti droon asub hetkel Pärnus ja selle tellimine vajadusel Saaremaale on liialt ajakulukas. Küll aga on olnud võimalus teha koostööd näiteks keskkonnainspektsiooni, PPA või eraisikutega, kes samuti droone kasutavad,“ ütles komando juhatuseliige Silvar Mehik.

“Tegemist on lennuaja ja muude näitajate poolest eriti kaasaegse seadmega, mis on hiljuti turule tulnud. Hetkel käib vajalike lubade taotlemine, mis annab võimaluse tõusta 15 minutiga õhku ka loakohustuslikes alades. Seejärel tuleb mehitamata õhusõiduki juhtidel läbida koolitus,” rääkis Mehik.

Komando projektiks „Päästedrooni võimekuse loomine Saare- ja Muhumaal” taotleti KOP-ist 2000 eurot. Kuna kogu projekti maksumuseks on ligi 3500 eurot, toetas elektroonikatööstus Incap ettevõtmist puuduva summaga.

“Kuna päästedroon võib lahendada nii mõnegi olukorra, mis tehnika puududes võiks kujuneda keeruliseks, otsustasime projektile õla alla panna,” selgitas Incapi juht Otto Pukk. Droone veel Incapis tema sõnul täna ei toodeta, küll aga on tehases töös mitmed teised elektriliste sõidukite osad ja olemas võimekus vajadusel ka droonide elektroonika tootmisesse lasta.

Siseministeerium tunnistas Leisi 2018. aasta parimaks vabatahtlikuks päästekomandoks. Komando juures tegutseb aktiivselt ka noorte päästering, kellele plaanitakse tutvustada drooni erinevaid võimalusi.

Head Uudised GoodNews