1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sadalas korraldati suvisele noortepeole „Mina jään“ pühendatud tänuüritus
Sadalas korraldati suvisele noortepeole „Mina jään“ pühendatud tänuüritus

Sadalas korraldati suvisele noortepeole „Mina jään“ pühendatud tänuüritus

Tänusündmusel esines rahvamuusikaansambel Tuustar
Fotod: Vahur Kukk

Sadala rahvamajas toimus tänuüritus XII noorte laulu- ja tantsupeol „Mina jään“ osalenud Jõgevamaa kultuurikollektiivide juhtidele ja peo korraldustoimkonnas osalenutele. Sündmusel toonitati vajadust noortepeo motoks kujunenud põhimõtet „Mina jään“ jätkuvalt hoida ja tugevdada.

Sadala rahvamaja lavaesist kaunistas kombinatsioon tähtedest, millest XII noorte laulu- ja tantsupeo rongkäigus moodustus sõna „Jõgevamaa“. „Kandes neid tähti, läksime koos rongkäigus Tallinna laulukaare alla,“ meenutas tervituskõnes Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

„Sel peol saime kõik kogemuse võrra rikkamaks,“ toonitas tervituskõnes Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum. Ta andis edasi ka sihtasutuse juhataja Aet Maatee tervitused.

Torma vallavanem Triin Pärsim, Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja XII noorte laulu-ja tantsupeo Jõgevamaa kuraator Pille Tutt.

Tänusõnu laususid ka suvise noortepeo tantsupeo pealavastaja Margus Toomla, laulupeo „Noored juured“ ideekavandi üks autoreid ja koorijuht Rasmus Puur ning Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse tehniline toimetaja Andi Einaste.

„Suvisel suurpeol osalenud lapsed ja noored on väärikas osa Eestimaast ja meie rahvakultuurist,“ lausus noortepeo Jõgevamaa kuraator Pille Tutt, kes on ka Rahvakultuuri Keskuse Jõgevamaa rahvakultuuri spetsialist. Tänuavaldamises tõstis Tutt esile kultuuritegijaid erinevatest paikadest: koorijuhte Maret Oja Jõgevalt, Meeli Nõmmet Põltsamaalt, Triin Saaristet Tabiverest, rahvatantsuringide juhendajaid Maia Lepistet Põltsamaalt ja Pajusist, Karin Uusküla Lustiverest ja Põltsamaalt, Tiina Kulli ja Sirje Kiisi Palamuselt, Helle Värsi Palalt ja paljusid teisi. Suure sooja tänu said meeskonnaliikmed, kes olid pidu ette valmistamas ja läbi viimas Tallinnas, et maakonna pidulistel oleks turvaline ning nendele oleks osutatud abi ja tuge proovide ning peo ajal. Pille Tuti soojad tänusõnad meeskonna poolt läksid Jõgevamaa rongkäigukolonni kujundaja Katrin Koitlale, arst Reet Viigimaale, Põltsamaa Ühisgümnaasiumi huvijuht Sirje Angele, kes noortepeol oli majutuspaiga komandant, turvatoimkonna liikmetele Villu Vallistele, Enno Ottisele, Heli Palgile, raamatupidaja Kaja Pärtelsile, autojuht-asjaajajale Raivo Joostile. Koos tehakse suuri ja olulisi tegusid, aitäh kõigile peo kaasaaitajatele!

Peo kuraatorina tunnustasid Pille Tutti nii Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus kui ka Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev. Pille Tutt tänas omakorda ka Jõgeva maavanemat ning noortepeo komisjoni kuulunud Põltsamaa linnapead Jaan Aiaotsa ning Kasepää vallavanemat Jüri Vooderit. „Tabivere ja Pala vald hakkavad haldusreformi tulemusena kuuluma Tartu maakonda. Selle kandi kultuuritegijatele on aga alati avatud ka uks Jõgevamaale,“ lausus Tutt.

Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu nimel kõnelnud Torma vallavanem Triin Pärsim märkis, et Sadala rahvamaja on väärikas paik noortepeo tänusündmuse läbiviimiseks. „Siin toimusid ka „Eesti Vabariik 100“ avapidustused Jõgevamaal, kus süüdati maakonna XII noortepeo tuli,“ lausus omavalitsusjuht, kes nüüd on uue moodustunud Jõgeva valla vallavolikogu liige.

Dirigent Janne Fridolin

Tänuüritusele kutsutud said kingituseks meene, mille on valmistanud Põltsamaa käsitöökunstnik Katre Arula. Tunnustuse pälvisid ka Jõgevamaalt pärit noored, kes paistavad silma üle-eestilises kultuurielus. Need on koorijuht, noortepeo „Mina jään“ lastekooride liigidirigent Janne Fridolin, dirigent Mai Simson ja tantsupedagoog ning -looja Ave Anslan.

„Ma arvan, et elu Eestimaal peaks olema selline, mis tekitab soovi siia jääda. On tähtis, et oleks tööd ja tegemisi. Elu muutuks paremaks. Mulle väga meeldisid Rasmus Puurilt tänuüritusel kuuldud mõtted, et iga Eestimaa koht vajab hoidmist ja arendamist, iga linn ja vald on midagi väärt,“ ütles Põltsamaa Ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja ja koorijuht Meeli Nõmme.

„Põhimõtte „Mina jään“ tugevdamiseks on tarvis laste ja noorte tugevat sidet varasemate põlvkondade, nende mälestuste ja kogemustega, kodupaigaga. Noorte laulu- ja tantsupeo kaudu on külvatud seeme, mida tuleb hoida läbi heade mõtete ja tegude,“ arvas maavanem Viktor Svjatõšev.

Sadalas toimunud tseremoonial tunnustas parimaid XII noorte laulu- ja tantsupeol osalenud Jõgevamaa kollektiive ja nende juhendajaid ka Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts. Kollektiivide nimed on leitavad ERRS kodulehelt. Eesti Kooriühing andis üle kollektiivide juhendajatele ja dirigentidele peo protsessis saadud kategooriatunnistused.

Tänuürituse kultuuriprogrammi sisustas Jõgeva muusikakooli rahvamuusikaansambel Tuustar Eha Niglase juhendamisel. Meeldiva suupistelaua kattis kohalik ettevõtja Luule Väin. Õhtut juhtis kultuuritöötaja Valdi Reinas. Tema juhendamisel tegutseva Sadala Külade Teatri laste näitering esines humoorika eakate-teemalise näidendiga, kus samuti kõlas vanapapilt lause „Mina jään“.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews