1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Saksamaa jätkab Ukraina abistamist
Saksamaa jätkab Ukraina abistamist

Saksamaa jätkab Ukraina abistamist

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Raimond Kaljulaid ja komisjoni liige Kalle Laanet arutasid töövisiidil Berliinis Saksamaa kolleegidega Ukraina toetamist ning NATO idatiiva julgeoleku kiirendatud tugevdamist, Kaljulaid tunnustas kohtumistel Saksamaad pikaajalise Balti riikide julgeolekusse panustamise ning selle eest, et Saksamaa on andnud Ukrainale üle kahe miljardi euro väärtuses kaitsealast abi.

Kaljulaidi sõnul saadi eri parteide poliitikutelt kinnitust, et Saksamaa jätkab Ukraina abistamist. Riigikaitsekomisjoni esimees rõhutas Saksamaa kolleegidele, et Ukrainale tuleb anda sõjalised vahendid, et nad saaksid võita tagasi kogu oma territooriumi, kaasa arvatud Krimmi poolsaare. „Suurriigina tunnetavad sakslased erilist vastutust Euroopa julgeoleku eest ja neile on tähtis, et sõda Euroopas ei laieneks otseseks relvastatud vastasseisuks Venemaa ja NATO riikide vahel. Võimalik eskalatsioonioht teeb sakslasi ettevaatlikuks, kuid samal ajal on suhtumine Venemaasse Berliinis väga tugevalt muutunud ning niinimetatud Zeitenwende ehk pööre Saksamaa poliitikas jätkub. Ka Saksamaa viimaste nädalate Ukrainat toetavad otsused oleksid aasta eest olnud paljudele mõeldamatud,“ ütles Kaljulaid.

Laaneti sõnul valitseb Eesti ja Saksamaa poliitikute seas üksmeel selles osas, et Ukrainat toetavate lääneriikide ühtsuse hoidmine on ülimalt oluline. Ta tõi esile, kui tähtis on avalikkusele selgitada meie riike ähvardavaid julgeolekuohtusid ja seda, miks tuleb ukrainlasi abistada. Sakslastele on väga tähtis, et suured otsused, nagu otsus saata Leopard 2 lahingtanke, tehtaks koos Euroopa ja Atlandi-üleste liitlastega. Kohtumistel toonitasid Riigikogu riigikaitsekomisjoni esindajad, et konsensuslikult langetatud abistamisotsused on head, kuid tuleb mõista, et Ukraina kaotab iga päev sadu inimelusid ja toetajatel on vaja otsusteni jõuda kiiremini.

Komisjoni esindajad tutvustasid kohtumistel Eesti otsuseid tõsta kaitsekulud vähemalt kolme protsendini SKPst ning teisi samme kiirendatud korras riigikaitse tugevdamiseks. Lisaks kummagi riigi kaitseinvesteeringute plaanidele arutati ka ettevalmistusi ja ootusi suvel toimuvaks NATO Vilniuse tippkohtumiseks.

Kaljulaid ja Laanet kohtusid Berliinis Bundestagi riigikaitsekomisjoni juhi Marie-Agnes Strack-Zimmermanni, Saksamaa Kaitseministeeriumi parlamentaarse riigisekretäri Thomas Hitschleri ja rea teiste Bundestagi liikmetega.

Head Uudised GoodNews