1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. DocPoint kogub rariteetse kontsertfilmiga toetust Ukraina filmitegijatele
DocPoint kogub rariteetse kontsertfilmiga toetust Ukraina filmitegijatele

DocPoint kogub rariteetse kontsertfilmiga toetust Ukraina filmitegijatele

DocPoint Tallinn pöörab sel aastal erilist tähelepanu ukraina dokumentaalfilmide ja ukraina filmitegijate toetamisele.

4. veebruaril jõuab KUMU-s ekraanile Mikhail Kaufmani 1929. aastal valminud tummfilm “Kevadel”. Filmi peeti pikka aega kadunuks, ent 2005. aastal tuli see Amsterdamis arhiividest välja. Ukraina režissöör Mikhail Kaufman oli ühe kõigi aegade parimaks kuulutatud dokumentaalfilmi „Mees filmikaameraga“ operaator ja Dziga Vertovi noorem vend. Koos alustati ka uuendusliku filmikeelega “Kevadel” tegemist, ent kunstiliste erimeelsuste tõttu lõpetas selle Kaufman üksi. „Kevadel“ on tummfilm, mis näitab talvest vabanenud kevadist Kiievit, kus elanikud teevad kevadisi koristustöid, lapsed sõidavad jalgrattaga, kassid soojendavad end päikese käes ja inimesed kogunevad piknikule. See on värvikas ülevaade linnakodanike igapäevaelust ning visuaalne ood suurepärasele Kiievi linnale. Hilisematel aastakümnetel on linn märgatavalt muutnud ning „Kevadel“ annab võimaluse näha tõeliselt euroopalikku ja õitsvat 1929. aasta Kiievit.

Tänapäeva Kiiev ootab kevadet, mis saabuks võiduga. Et seda lähemale tuua, on filmi linastus heategevuslik ja kogu piletimüügi tulu läheb Ukraina filmitegijate organisatsioonile DocuDays.

„Kevadel“ linastusel loovad elava muusika ukraina muusikud Roksana Smirnova klaveril ja Miša Kalinin kitarril.

Lisaks linastub festivalil ka kolm uut ukraina dokumentaalfilmi. “Pimeduse ületamine” ja “Kevad tuli Butšasse” on tehtud juba sõja puhkemise järel ning näitavad lähedalt elu sõjatingimustes ning vene sõjaväe hävitustöö ulatust. Aga veelgi olulisem, need filmid näitavad ukrainlaste vaprust, väärikust ja pealehakkamist, mis on kogu maailma pannud sellele uskumatult tugevale rahvale niivõrd võimsalt kaasa elama. Sõja kõrvalmõjudest räägib ka IDFA Parima lühidoki laureaat “Kaugel”.

“Habras mälu” on kaunis, visuaalselt rikkalik ja poeetiline dokumentaalfilm legendaarsest Odessa filmistuudio operaatorist Leonid Burlakast, kelle tuntuimate filmide hulka kuulub näiteks omaaegne kultussari „Kohtumispaika ei tohi muuta“. Aktiivsest loometööst tagasi tõmbunud vanameistri 60ndatest pärineva foto- ja filmiarhiivi leiab aga tema lapselaps Ihor Ivanko ning koos hakatakse uurima ja lahtimõtestama mälu, nooruse ja filmikunsti küsimusi.

Ukraina dokumentaalfilmidel on eestikeelsed subtiitrid.

  • DocPoint Tallinn toimub tänavu 14. korda. Filmid linastuvad kinodes Sõprus ja Artis.
  • DocPointi pileteid on võimalik osta nii Fienta kui Piletilevi keskkonnast. Piletihind 7 eurot, saadaval on ka passid hinnaga 25 ja 60 eurot.
Head Uudised GoodNews