1. Avaleht
  2. Ajalugu
  3. Sirje Karis noortele ajaloolastele: ühegi maa ajalugu ei seisa eraldi maailma ajaloost
Sirje Karis noortele ajaloolastele: ühegi maa ajalugu ei seisa eraldi maailma ajaloost

Sirje Karis noortele ajaloolastele: ühegi maa ajalugu ei seisa eraldi maailma ajaloost

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis õnnitles ajalooalaste uurimistööde võistluse võitjaid ja märkis auhindu üle andes, et võistlus aitab süvendada huvi ajaloo uurimise ja õppimise vastu, kuid lisab ka uusi teadmisi meie ühisesse ajaloomällu. „Nii nagu ühegi pere ega küla lugu ei seisa lahus oma riigi ajaloost, ei seisa ka ühegi maa ajalugu eraldi maailma ajaloost,“ ütles Sirje Karis.  

„Ühe pere, küla, rahva või riigi lugu saab osaks laiemast loost, kui see on kirja pandud ning seeläbi teistele huvilistele ja uurijatele kättesaadav,“ kõneles Sirje Karis. „Niisamuti peame hoolitsema, et Eesti ajalugu oleks nähtav ka rahvusvahelises ja globaalses ajalookirjutuses. See tähendab avaldamist ja tutvustamist väljaspool meie enda huviliste ringi.“

Sirje Karis märkis, et iga uurimistöö tegemine nõuab süvenemisvõimet, püsivust ja teadmisi, mis omakorda arendab oskust kriitiliselt allikatega ümber käija ja neid analüüsida, lihvib väljendusoskust ja tarkust luua seoseid, süvendab loovat mõtlemist. „Kõik see kokku kasvatab laiemalt vaimset võimekust. See on ka hea alus haridustee jätkamiseks ja tarvilikuks toeks noortele edaspidises elus. Siin kehtib lihtne tõde – mida laiemad on meie teadmised, seda rikkamad on meie võimalused,“ ütles Sirje Karis.

Iga uurimistöö tegemine nõuab süvenemisvõimet, püsivust ja teadmisi, mis omakorda arendab oskust kriitiliselt allikatega ümber käija ja neid analüüsida, lihvib väljendusoskust ja tarkust luua seoseid, süvendab loovat mõtlemist.

Sirje Karise sõnul saab tänavuste uurimistöödega tutvumise järel öelda, et meie ajaloolastele on kasvamas tugev järelkasv. Ta tänas ajalooalaste uurimistööde võistlusest osavõtnud õpilasi ja juhendajaid, korraldajaid ning žüriid.

  • Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi korraldatav õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlus Eesti Vabariigi Presidendi auhindadele toimus tänavu 24. korda.
Head Uudised GoodNews