1. Avaleht
  2. Arvamus
  3. Sivar Irval: biomajandus on Eesti Nokia
Sivar Irval: biomajandus on Eesti Nokia

Sivar Irval: biomajandus on Eesti Nokia

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Sivar Irval rääkis, mille üle ta enim südant valutab ja kuhu võiks Eesti põllumajandus areneda.

Riigikogu valimised on värskelt seljataga ja toimuvad valitsuse moodustamiseks koalitsiooni kõnelused. Milliste mõtetega jälgid läbirääkimiste protsessi?

Ma usun, et kõik Koja liikmed jälgivad neid läbirääkimisi huviga. Minu mõtted on peatunud kahel sõnal: toit ja puit. Need on suured  teemad, millega koda igapäevaselt tegeleb. Toitu ja söömist võiks vaadata näiteks läbi meediamaailma – Eestis elab ca 1,3 miljonit inimest, kes söövad kolm korda päevas, mis teeb igal päeval ca neli miljonit klikki. Ja mul on selline tunne, et ükski partei ei ole seda mastaapi suutnud enda jaoks lahti hammustada. Põllumajandusest rääkimine ei taandu ainult maal elavete inimeste vajaduste peale, sööme ju kõik ja iga päev.

Kas sulle ei tundu, et vahepealne aeg, enne kriise, kuidagi devalveeris toidu väärtuse, toit oli nii kättesaadav ja nii enesestmõistetav, et tema väärtus hakkas kaduma?

Jah, täitsa nõus, ühtepidi on see loogiline, tarbija ju tahabki kõike saada odavamalt aga samas kvaliteetsemalt, kuid need kaks asja tegelikult omavahel kokku ei lähe. Teine probleem on ilmselt selles, et toidu väärtus on kuidagi ära kadunud, sest poest on kõike saada, millestki pole puudu ja kõike võetakse nii enesestmõistetavalt ning ei mõelda sellele, kust meile toit tuleb.

Kui ma vaatan milline on näiteks joogipiima hind poes ja siis lähed kaks riiulit edasi ja vaatad imporditud vee hinda, mis maksab rohkem, kui liiter piima, siis tundub, et midagi on nagu korrast ära. Meie ju teame, millist vaeva ja hoolt ning investeeringuid on piima tootmiseks teha vaja.

Rohkem lugeda saab SIIT!

Head Uudised GoodNews