1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tants
  4. Sõltumatu Tantsu Lava hooaeg toob esietendused Sveta Grigorjevalt ja Helena Krinalilt
Sõltumatu Tantsu Lava hooaeg toob esietendused Sveta Grigorjevalt ja Helena Krinalilt

Sõltumatu Tantsu Lava hooaeg toob esietendused Sveta Grigorjevalt ja Helena Krinalilt

Sõltumatu Tantsu Lava algava hooaja esimese esietenduse toob publikuni Sveta Grigorjeva, kes on loomas seitsmele tantsijale liikumist, milles võltsitakse, häkitakse ja remiksitakse erinevaid stiile ja tehnikaid, et leida, kuidas ja mille põhjal me arvame teadvat, et me midagi teame või oskame.

“Fakerz” esietendub Narvas 25. septembril. Laval on Üüve-Lydia Toompere, Julia Koneva, Helena Pihel, Siim Tõniste, Kaie Küünal, Rauno Zubko, Indrek Kornel. Helikujunduse loob Alvin Raat, valguse Karolin Kuusk, lavakujunduse Mara Kirchberg.

8. oktoobril esietendub Helena Krinali ja ZUGA Ühendatud Tantsijate koostöös lavastus “Häbi”, milles uuritakse kehaliselt häbi väljendusi, reaktsioone, kokkupuutepunkte ja mõju. Olles täiesti põhjendatud emotsionaalne reaktsioon iga inimese elus, on häbi, sageli tahtmatult, ääretult kaval mehhanism nii eneseregulatsiooniks, enesekaitseks kui ka teiste inimeste käitumise piiritlemiseks ja kontrolli all hoidmiseks. Koostöös tantsijatega loob lavastaja kehalis-sensoorse atmosfääri, mille kaudu püütakse mõjutada ka publiku mõtteid, tundmisi ja tundlikkust häbi suhtes. Lavastaja on Helena Krinal, etendajad Helen Reitsnik, Tiina Mölder ja Ajjar Ausma, kunstnik Keili Retter, dramaturg Katrin Tegova, valguskunstnik Oliver Kulpsoo ja helilooja Liisa Hirsch, produtsent Väike Objekt A, kaasprodutsent Sõltumatu Tantsu Lava.

STL jõuab sel sügisel kolmele välisfestivalile Norras. ZUGA Ühendatud Tantsijate koguperelavastus “2+2=22” etendub Kristiansandis Norra Assitej Festivalil “Talk to Me!” 24. ja 25. septembril. Kenneth Flaki ja Külli Roosna “Two Body Orchestra” etendub nii Hammerfest Danse Festival Barentil 11. novembril kui ka Pixel Festil Bergenis 19. novembril.

11. ja 12. detsembril etendub koroonapiirangute tõttu mitmeid kordi edasilükkunud soome-taani koreograafi Taneli Törmä kaasaegne diskotantsulavastus „Open Your Heart“, milles otsitakse diskotantsu esteetika kaudu täiskasvanutes kadunud tantsurõõmu, küsides, millal me viimati tõeliselt tantsisime ja kas tantsimine pakub meile naudingut.

STL alustab sel hooajal ka tantsukunstnike residentuuridega, mille fookuses on koreograafia, tants ja liikumine avalikus ruumis. Residentuuri eesmärk on mõtiskleda, katsetada ja uurida koreograafia ja liikumise võimalusi ja suhet avaliku ruumiga. Avalikule kutsungile ideid esitanute vahel valiti välja viis residentuuri, mille raames hakkavad residendid oma teemadega tööle 2021/2022 hooaja jooksul: Henri Hütt; Helena Krinal ja Heleri Kängsepp; Brite Vilgo ja Kristina-Maria Heinsalu; Karolin Poska, Maret Tamme ja Theodore Parker; Liis Vares.

Hooaeg algab tegelikult Keithy Kuuspu “Läbi kukkumise” etendustega, mida on kohalikul publikul võimalus näha viimaseid kordi 7. ja 8. septembril.

Head Uudised GoodNews