1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Stoicescu ja Kunnas osalevad julgeoleku ja riigikaitse foorumil Berliinis
Stoicescu ja Kunnas osalevad julgeoleku ja riigikaitse foorumil Berliinis

Stoicescu ja Kunnas osalevad julgeoleku ja riigikaitse foorumil Berliinis

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu ja aseesimees Leo Kunnas osalevad täna ja homme Berliinis toimuval Balti- ja Põhjamaade ning Poola ja Saksamaa parlamentide kaitsekomisjonide iga-aastasel julgeoleku ja riigikaitse foorumil, et arutada piirkonna julgeoleku tugevdamist.

Stoicescu sõnul arutatakse kaitsekomisjonide juhtide kohtumisel kaitse- ja julgeolekupoliitika prioriteete olukorras, kus Venemaa agressioon Ukraina vastu on pannud liitlasriigid suurendama oma kaitsekulusid ja tugevdama kollektiivkaitset. „Arutame kohtumisel NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist, milles lepiti kokku Madridi tippkohtumisel, aga ka ettevalmistusi NATO järgmiseks tippkohtumiseks, mis toimub juulis Vilniuses. Meile oluliste teemade hulka kuuluvad nii kaitsekulutuste ja -investeeringute suurendamine kui ka Ukraina jätkuv toetamine,“ ütles ta ning lisas, et Soome NATO liikmesus ja Rootsi peatne ühinemine alliansiga tugevdavad ka Eesti julgeolekut.

Foorumil osalevad Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra ja Taani, aga ka Saksamaa ja Poola parlamendi kaitsekomisjoni juhid ning selle avab Saksamaa kaitsekomisjoni esinaine Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Foorumil osalejad kohtuvad ka Saksamaa kaitseväe juhataja asetäitja kindralleitnant Markus Laubenthali, välisministeeriumi Euroopa asjade riigiministri Anna Lührmanni, Saksamaa sõjalise esindaja asetäitja NATO ja Euroopa Liidu juures brigaadikindral Andreas Dursti ja mõttekoja Stiftung Wissenschaft und Politik esindajatega.

Koos Saksamaa maaväe ülema kindralleitnant Alfons Maisiga külastavad kaitsekomisjonide esimehed maaväe väljaõppekeskust Gardelegenis, kaitseväe harjutusala Altmarkis ning linnavõitluse väljaõppekeskkonda Schnöggersburgis.

Riigikogu riigikaitsekomisjon on Balti riikide parlamentide riigikaitsekomisjonidega iga-aastaseid töökohtumisi pidanud alates 1998. aastast. Alates 2011. aastast võtavad kohtumistest osa ka Põhjamaade, Saksamaa ja Poola kaitsekomisjonide esindajad.

Head Uudised GoodNews