1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis arutas Londonis Namiibia ja Botswana juhtidega koostööd digitaliseerimise valdkonnas
President Karis arutas Londonis Namiibia ja Botswana juhtidega koostööd digitaliseerimise valdkonnas

President Karis arutas Londonis Namiibia ja Botswana juhtidega koostööd digitaliseerimise valdkonnas

President Alar Karis arutas Londoni visiidi aja kahepoolsel kohtumisel Namiibia peaministri Saara Kuugongelwa-Amadhilaga ja Botswna presidendi Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisiga koostööd e-valitsemise, e-hariduse ja kahepoolsete majandussuhete arendamist teemadel. 

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Hea meel on näha, et kahepoolsed suhted Aafrika riikidega süvenevad, kuid meie eesmärk on tugevdada koostööd veelgi,“ märkis president Karis kohtumiste järel. „Eelkõige näeme huvi vastastikuse koostöö vastu digisfääris. Eesti on valmis jagama oma kogemust e-valitsuse loomisel ja avaliku sektori võimekuse tõstmisel, aga ka laiemalt ühiskonna digioskuste parandamisel.“

President Karis tõi juba käivitunud digikoostöö näidetena välja Eesti ettevõte Nortal koostöö Botswana maksuametiga. E-riigi alane suhtlus Namiibiaga algas aga juba 2004. aastal ning Namiibia äriregister on loodud Eesti süsteemi eeskujul. Samuti teeb Namiibiaga koostööd Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL).

„Eesti ja Euroopa Liidu ühine eesmärk on aidata kaasa Aafrika riikide digitaalsele ümberkujundamisele,“ ütles president Karis. „Samuti soovime vähendada Euroopa ja Aafrika investeeringute lõhet ning aidata ühiste jõupingutustega kaasa säästva arengu eesmärkide saavutamisele Aafrikas.“ Nende eesmärkide saavutamiseks osaleb Eesti aktiivselt Team Europe töös, viies koostööd edasi ka Global Gateway algatuse kaudu.

Veel kõneldi kohtumistel Venemaa agressioonisõjast Ukrainas. President Karis märkis, et oluline on Ukraina igakülgne toetamine ja agressori vastutusele võtmine. 

Kohtumistel arutati ka ühistegevusi ÜRO-s. Eesti president märkis, et Eestit teatakse ka maailmakoristuspäeva sünnimaana, mistõttu võib loota, et ÜROs leiab toetust Eesti algatus kuulutada ülemaailmne koristuspäev rahvusvaheliseks ÜRO päevaks.

Head Uudised GoodNews