1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. STOPP I Sinu alastifotod ei ole mitte kellegi käes kaitstud, isegi mitte su vanemate käes!
STOPP I Sinu alastifotod ei ole mitte kellegi käes kaitstud, isegi mitte su vanemate käes!

STOPP I Sinu alastifotod ei ole mitte kellegi käes kaitstud, isegi mitte su vanemate käes!

Täna on rahvusvaheline kadunud laste päev, mil üle maailma mälestatakse lapsi, kes kadudes langesid kas kuriteo ohvriks või on jäänud leidmata teistel põhjustel ning tuletatakse meelde, et on vaja teha pingutusi, leidmaks üles kõik siiani kadunud lapsed.

Et tähistada rahvusvahelist kadunud laste päeva, on sellel aastal AMBER Alert Euroopa, lastekaitse alal tegutsevad valitsusvälised organisatsioonid ja õiguskaitseorganid kahekümne kaheksast riigist algatanud aastase kampaania, mille motoks on “MÕTLE ENNE KUI JAGAD.”
 
Kampaania on pühendatud teadlikkuse tõstmisele teemal, mis on viimastel aastatel alaealiste jaoks probleemiks kujunenud: alasti fotode jagamine.

Amber Alert Europe ülemaailmne kampaania selgitab, miks sinu alastifotod ei ole mitte kellegi käes kaitstud, isegi mitte su vanemate käes.

Üks teismeline kolmest on näinud ilma nõusolekuta jagatud alastipilte

Koroonapandeemia koos pideva sotsiaalmeedia platvormide kasvuga on suurendanud ise tehtud teismeliste alastipildide üleslaadimist ja jagamist internetis. Internet Watch Foundationi (IWF) kohaselt on piltide üleslaadimine ja jagamine suurenenud 77 protsenti aastast 2019. See murettekitav käitumine on saanud nooremate generatsioonide seas normaalsuseks. Kuni selleni, et üks kolmest teismelisest on tunnistanud, et on näinud ilma nõusolekuta jagatud alastipilte.

Frank Hoen, AMBER ALERT Euroopa esimees ja asutaja ütleb: “Sotsiaalmeedia ja sõnumisaatmise rakendused on teismeliste seas saanud üha enam populaarsemaks vahendiks oma seksuaalsuse uurimisel ja väljendamisel. See hõlmbab endast alastipiltide tegemist ja jagamist. Paljud noored arvavad, et see on täiesti kahjutu ja usuvad et nende pildid jäävad ainult nende saaja valdusesse. Kahjuks reaalsus õpetab meile, et see ei ole sageli nii. Me tahame noortele teadvustada, et sellised ise tehtud pildid ja nende jagamine võivad tuua kaasa kaugeleulatuvaid tagajärgi nende tervisele ja heaolule ja võivad viia ka seksuaalse väljapressimise ja sunnini, isegi kriminaalsete süüdistusteni.”

Kampaania film ja postrid, mis on loodud Innocean Berlin poolt koos Zauberberg Productionsiga kujutavad paljudele tuttavaid olukordi: armastavad vanemad jagavad oma sõprade ja peredega oma laste alastipilte. Kampaania eesmärgiks ei ole, et vanemad ei teeks oma lastest süütuid alastipilte vaid teha noori teadlikuks, et mitte kedagi ei saa usaldada oma alastipiltidega, isegi mitte oma vanemaid.

See tähtis sõnum tundlikul teemal on teostatud muretu tooniga, niimoodi suhestub noorem põlvkond sellega kergemini. Ricardo Wolff, Innocean Berlini tegevloomingujuht ütleb: “Huumor on tihti parim viis tõsise teema käsitlemiseks. Kui meie sõbrad AMBER Alert Euroopast palusid meil luua kontseptsioon, millega tõsta alaealiste alastipiltide jagamise teadlikkust, pöördusime komöödia poole, millel on jõuline, tõene pööre. Kujutades 15-aastast sünnipäevatüdrukut kelle maine kaob tema silmade all kui ta vanemad jagavad uhkusega tema mudilasea alastipilte. Me anname edasi sõnumi, mis mõjub lastele. Ma olen kindel, et lapsed naeravad, aga sisimas teavad nad nüüd täpselt mida edaspidi mitte teha.”

Antud kampaania mille filmi režissöör on Micky Suelzer ja pildid tegi Sven Scharder on avalöögiks iga-aastasele AMBER Alert Euroopa kampaaniale. Plaanide kohaselt läheb see ülemaailmselt eetrisse sotsiaalmeedias, digitaalsetel ekraanidel ja seda jagatakse ministrite, politsei ja valitsusväliste lastekaitse organisatsioonide poolt.

Eesti kuulub sihtasutuse Kadunud kaudu Euroopa riike ühendavasse organisatsiooni Amber Alert Europe, mille üheks eesmärgiks on lapse kadumise sündmusest võimalikult kiiresti ja laiapõhjaliselt teada anda ja teavet koguda, tehes seda vajadusel operatiivselt Euroopa riikide üleselt. Aare Rüütel, sihtasutuse Kadunud tegevjuht lisab: „Ka SA Kadunud saab aastas mõned otsimispalved, kus alaealist neiut meelitatakse saatma endast alastifotosid ja siis on täisealised mehed temaga nende fotode abil manipuleerides meelitanud teismelise neiu enesega kaasa tulema, hoidnud teda mõne päeva kinni ja kasutanud ära. Kahjuks tuleb meil selliseid otsimisi aasta jooksul ette mitte üks vaid mõned.“

Head Uudised GoodNews