1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Suvelavastuse „Armastus on ajaviide“ stsenarist Loone Ots: ajaviide ei ole armastus kohe teps mitte
Suvelavastuse „Armastus on ajaviide“ stsenarist Loone Ots: ajaviide ei ole armastus kohe teps mitte

Suvelavastuse „Armastus on ajaviide“ stsenarist Loone Ots: ajaviide ei ole armastus kohe teps mitte

Juulis etenduva suvelavastuse „Armastus on ajaviide“ stsenaristi Loone Otsa sõnul pole armastus tegelikult muidugi mingi ajaviide.

„Armastus on ikka tõsine asi. Armastus võib olla väga ilus ja mõnikord ka väga lõbus või südantsoojendav,“ ütles Ots.

„Pealkiri on etendusel niisugune ka selleks, et rahvas hakkaks mõtlema, kas armastus on ajaviide. Teisest küljest on alati olnud inimesi, kes võtavad väga tähtsaid asju ja väärtusi ainult enda vaatenurgast. Kui mina tahan, siis mina pean saama. Egoism, millega me kõik oleme aeg-ajalt hädas, on võib-olla ka üks selle näidendi teema,“ arvas Ots.

Näidend räägib Ravila mõisa pöörasest krahv von Manteuffelist, kes tehnikafriigist naistemehena andis ainet legendideks. Otsale meeldis seda lugu kirjutada.
„Põnev on ju mõelda, et kui kellelgi oleks käes piiramatu võim, siis kuidas ta seda rakendaks. Meil on olnud riikide juures diktaatoreid. Aga inimene võib ka olla diktaator oma perekonnas või mõisas. Kuidas ta seda rakendab? Tahab ta teha selle võimuga teha pigem halba või head?“ ütles Ots.

„Meil esimeses osas ongi nii, et Manteuffel ikka tahab teha nagu iseendale. Ta ei tee halba ka, aga ta näeb kõiki asju nii, nagu talle oleks lahedam. Seda head müksu saab ta rohkem hilisemas elus, kui ka ajastu ise muutub. Nüüd tuleb see teine pool – kui keegi tahab domineerida, olla diktaator või ainuvalitseja, siis kas teised lubavad,“ rääkis Ots.

Ots ei oska öelda, kui palju headus või kurjus jooksevad sellest lavastusest läbi; seda palub ta küsida lavastajalt (Erki Aule). Ots üritas teha ausa teksti, sellise, kus on võimalus tõlgendada mitut moodi.

„Kõige toredam lahendus või lavastus olekski see, kust igaüks võiks viia kaasa koju mingi erineva tüki ja seda pärast arutada. Meil on Eestis või ka üldse rahvusriikides olnud vanasti komme, et kui keegi on tembeldatud rahvuslikuks suurmeheks või -naiseks, siis on ta püha ja puutumatu. Nii mõnigi kord on ta väga üheplaaniline. Ta jääb hästi lamedaks,“ arvas Ots. „Aga inimene on alati keerukam ja huvitavam.“

„Armastus on ajaviide“ esietendub 12. juulil Ravila mõisapargis. Mängivad Aarne Soro, Tarvo Krall, Maarius Pärn, Erki Aule, Kati Ong, Ragne Veensalu, Andres Õis, Vaino Napp ja Piret Aavik. Piletid on müügil Piletilevis

Head Uudised GoodNews