1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tallinn kutsub arutlema linnaaianduse arenguvõimaluste üle
Tallinn kutsub arutlema linnaaianduse arenguvõimaluste üle

Tallinn kutsub arutlema linnaaianduse arenguvõimaluste üle

Neljapäeval, 10. detsembril kella 18.00-20.30 korraldab Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet virtuaalse kogemusvahetuse, kus tutvustatakse kogukonnaaedade pidamise häid praktikaid ja arutletakse linnaaianduse arenguvõimaluste üle tulevikus.

„Söögi- ja tarbetaimede kasvatamine linnakeskkonnas on üha kasvav trend nii maailma suurlinnades kui ka väiksemates keskustes. Erandiks pole ka Tallinn, kus linnaaiandus on elanike seas aina enam populaarsust kogumas. Eri linnaosadesse on rajatud juba üle kümne kogukonnaaia, kus tegutseb rohkem kui 500 rohenäppu. See on arvestatav hulk aiandushuvilisi linlasi, keda ühendab soov tunda rõõmu aiatöö protsessist ning oma kätega kasvatatud saagist,“ rääkis abilinnapea Kalle Klandorf. „Kogemusvahetusel võetakse kokku Tallinna kogukonnaaedade aasta tulemused, räägitakse suurematest saavutustest ning õppetundidest.“

Kogukonnaaiad on aktiivsete linnakodanike algatusel loodud avatud linnaaiad, kus kasvatatakse ja hoolitsetakse ühiselt selle eest, et jõudu koguks porgand ja till, aga ka roheline eluviis ja kogukonnatunne. Samuti korraldatakse kogukonnaaedades keskkonnahariduslike sündmusi: talguid, kontserte, töötubasid, loenguid ja jutuõhtuid. Räägitakse kompostimisest, ravimtaimedest, pärandsortidest, seemnete säilitamisest ja paljust muust.

Kogemusvahetusel inspireerivad aiandussõpru Emajõe Aed Tartust, Šilainiai aed Kaunasest ning Dodo kodanikuühendus Helsingist, kes on arendanud linnaaiandust koostöös linnavalitsusega üle kümne aasta. Ettekanded väliskülalistelt toimuvad inglise keeles, vajadusel saab küsimusi esitada ka eesti ja vene keeles.

Ettekannetele järgneb grupiarutelu, kus osalejad saavad koos mõelda ja pakkuda ideid kogukonnaaianduse võimalike arengute ja ühiste tegevuste osas. Töökeeleks on eesti keel, vajadusel venekeelse tõlkega.

17. detsembril toimub veebikeskkonnas infoseminar, kus tutvustatakse lähemalt kogukonnaaia rajamise võimalusi ja toetuse taotlemise korda.

Head Uudised GoodNews