1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. TEE MERE LÄHEDAL I Paldiski maantee haljastusribale istutatakse tuhanded istikud
TEE MERE LÄHEDAL I Paldiski maantee haljastusribale istutatakse tuhanded istikud

TEE MERE LÄHEDAL I Paldiski maantee haljastusribale istutatakse tuhanded istikud

Paldiski maanteel teostatakse kahe sõidusuuna vahelise haljasalaribal puude, põõsaste ja püsikute istutusi, mille eesmärk on rajada „Tallinna linna roheliste tuiksoonte“ viimane tuiksoon läänesuunal.

Abilinnapea Kalle Klandorf sõnas, et Tallinn on tänase seisuga esitanud viis korda taotluse Euroopa Rohelise pealinna konkursil osalemiseks, millest kaks korda on jõutud lausa finaali. „Pean oluliseks rõhutada, et osalemise puhul ei ole kõige tähtsam alati võit. Kõige olulisemad on just need arengud, mis tänu sellele linnas käima lähevad. Üks toredamaid Rohelise pealinna algatusi minu meelest ongi kõnealune roheliste tuiksoonte projekt. Usun seaduspärasse, et mida kvaliteetsem on linnahaljastus, seda parem on ka inimeste elukeskkond. Ootan juba põnevusega, milline Paldiski maantee haljastuse tulemus reaalses elus välja näeb,“ ütles Klandorf.

Haabersti linnaosavanem Andre Hanimägi sõnas, et Paldiski maantee haljasala kontseptsioon on „Strada vicino al mare“ ehk „Tee mere lähedal“. „Tee mere ääres on ajatu, lõputult kulgev ja vaba. Need märksõnad iseloomustavadki Paldiski maantee haljasala disaini. Roheliselt tuiksoonelt leiab nii õitsvaid püsikuid, okaspuid, lehtpuid kui ka disainituid niidualasid, kuhu lisatakse kõrghaljastust. Peenardelt leiab suvemõisates ja taluaedades kasutatud taimmaterjali ning palju neid taimi, mis meelitavad ligi mesilasi ja putukaid. Sellega soovime suurele magistraalile tuua juurde elurikkust,“ rääkis Hanimägi. „Kaasaegne linnaruum areneb iga päevaga ja üha rohkem tuleb meil pöörata tähelepanu ökosüsteemile ja selle säilimisele. Antud projektiga soovimegi tuua elanikele loodust lähemale ning pakkuda ka silmailu.“

Tallinna südalinn meenutab kujult inimese südant ja kesklinna viivat nelja põhilist magistraali võib nimetada tuiksoonteks. Kui inimesele on oluline veresoonte ja südame tervis, siis ülekantud tähenduses on see oluline ka Tallinna südamele ja tuiksoontele. Roheliste tuiksoonte kontseptsioon algas Rohelise pealinna kontseptsioonist. Alates 2016. aastast parandatakse tuiksoontel haljastuse kvaliteeti. 2016. aastal rajati Sõpruse puiestee tuiksoon, 2017. aastal Laagna tee tuiksoon ning 2020. aastal rajatakse Paldiski maantee tuiksoon. Paldiski maantee roheline tuiksoon algab Tallinna Loomaaia põhjaväravast ja lõppeb Merimetsa Nakkuskliiniku haigla ees.

Teostavate tööde tähtaeg on 30. detsember 2020. Projekti maksumuseks on 182 347 eurot. Töid teostatakse Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti tellimusel.

Head Uudised GoodNews