1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tallinn tunnustas parimaid restaureerijaid
Tallinn tunnustas parimaid restaureerijaid

Tallinn tunnustas parimaid restaureerijaid

Tallinna linnaplaneerimise amet andis üle tunnustused 2018. aastal eeskujulikult restaureeritud hoonete omanikele, projekteerijaile ja ehitajaile.

Tallinna Linnateater pälvis tunnustuse Tallinna vanalinnas asuva Hobuveski eeskujuliku restaureerimise eest. Parimaks mullu vanalinnas restaureeritud hooneks tunnistati Lai tn 33: preemia sai Suurtüki korteriühistu, eeskujuliku restaureerimise eest tunnustati Trust Ehitust.

Vanalinnas mullu restaureeritud objektidest tõsteti tunnustavalt esile ka Pikk tn 69, mille võttis ette Hotel Regent Tallinn. Hoone restaureerimise eest tunnustati ka Mart Keskküla ja tema restaureerimisettevõtet Restor ning interjöörimaalingute eeskujuliku restaureerimise eest KAR-Gruppi.

Vanalinnas restaureeritud objektidest leidis äramärkimist Vanalinna Hariduskolleegiumi põhikooli hoone (Pühavaimu tn 8). Tunnustuse pälvisid kooli asutaja ja direktor Kersti Nigesen ning hoone tellija haridusameti esindaja Peeter Raudnagel. Hea sisekujunduslahenduse väljatöötamise eest tunnustati sisearhitekt Tiiu Lõhmust.

Tunnustuse pälvis Sihtasutus Theatrum Kloostri aida (Vene tn 14) restaureerimise eest ja Casaverdet objektil eeskujuliku muinsuskaitse järelevalve teostamise eest.

Väljaspool vanalinna tõsteti esile Eesti Kunstiakadeemia uue hoone eeskujulikku restaureerimist ja selle kohandamist uuele kasutusele. Algselt tehasehooneks projekteeritud hoone ümberkujundamine haridusasutuse vajadustele oli tõsine väljakutse. Muinsuskaitselise järelevalve eest tunnustati Maris Mändelit ja tema ettevõtet Restklubi.

Restaureerimistööd on plaanis kesklinna uhkes juugendmajas Roosikrantsi tn 15, millele eeskujulike muinsuskaitse eritingimuste koostamise eest tunnustatakse ettevõtet Anteris.

Tunnustati Kadriorus asuvate ajalooliste korterelamute restaureerijaid. Weizenbergi tn 7 korterelamu eeskujuliku restaureerimise eest tunnustati hoone eest hoolitsevat korteriühistut ja keeruka katuse restaureerimise eest ettevõtet Valtsimees. Halvas seisukorras fassaadid said korda Narva maantee 32 hoonel. Põhjalikud värviuuringud hoone algse ilme taastamiseks tegi Claudia Valge (Enne) ja eeskujuliku restaureerimisprojekti Helle-Triin Hansumäe (Mudel).

Suurepärase töö eest Tallinna parkide korrastamisel pälvis tunnustuse maastikuarhitekti Kersti Lootus ja tema meeskond ettevõttes Lootusprojekt. Lootus on osalenud nii vanalinnas asuva Kitseaia, Toompea lossi juures asuva Kuberneri aia kui ka paljude teiste kaunite kohtade kujundamisel. Suurepärase töö eest vanalinna ja muinsuskaitseala haljasalade väljaehitamisel tunnustatakse Ülle Grišakovi ja tema meeskonda ettevõttest Kivisilla OÜ.

TLPA muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik kutsub mälestiste, miljööaladel asuvate majade ja väärtuslike ajalooliste hoonete omanikke üles senisest enam tähelepanu pöörama detailidele. „Ajalooliste hoonete taastamine on aeganõudev protsess, milles on väga tähtis osa projekteerimisel ja hilisemal järelevalvel, et hoone väärtust loovad detailid kaduma ei läheks,“ ütles Dubovik. „TLPA on hoonete omanikke ja restaureerijaid toetanud mitte ainult hea nõuga, vaid andnud ka restaureerimisetoetusi.“

Käesoleval aastal eraldas amet restaureerimistoetuseks 225 000 eurot. Ameti muinsuskaitse osakond annab “Kirikurenessansi” programmist toetusi ka Tallinna kirikute restaureerimiseks ja seal asuvate vallasmälestiste konserveerimiseks.

Head Uudised GoodNews