1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna kultuurivaldkonda tulevad suured investeeringud ja oodatud sündmused
Tallinna kultuurivaldkonda tulevad suured investeeringud ja oodatud sündmused

Tallinna kultuurivaldkonda tulevad suured investeeringud ja oodatud sündmused

Tallinna 2021. aasta linnaeelarve eelnõus on kultuurivaldkonna investeeringute maht 16,8 miljonit ja kultuurielu tegevusteks ligi 28 miljonit eurot. Jätkuvad Tallinna Linnateatri arendusprojekt ja loomaaia Tiigrioru ehitus, Tallinnas toimub maailma suurim purjeõppelaevade regatt ja rahvusvaheline jazzikonverents.

Lähiaastate ühe suurima investeeringuna toob abilinnapea Vadim Belobrovtsev välja Tallinna Linnateatri arendustööd, mida teatri- ja kultuurirahvas on väga oodanud. „Äsja valmis Linnateatri uus tootmis- ja laohoone, mis on üks osa teatri arendusprojektist. Juba jaanuaris on plaanis alustada teatrimaja ehitustöödega Laial tänaval. Projekti lõpuks ehitatakse välja kogu linnateatri kvartal koos Põrgulava laiendusega, mille tulemusena saab korda ka üks oluline osa vanalinnast,“ ütles Belobrovtsev.

Linnateatri arendusprojekti kogumaksumus on 32,3 miljonit eurot, tuleva aasta eelarvesse on projekti jätkamiseks planeeritud üle 5 miljoni euro.

Belobrovtsevi sõnul seisab tuleval aastal ees – kui koroona olukord seda lubab – ka mitmeid kaalukaid sündmusi, mis linna kultuurielu kindlasti elavdavad. „Ühe atraktiivsema projektina tooksin esile juulis toimuvat maailma suurimat purjeõppelaevade regatti The Tall Ships Races, mis toob kesklinna sadamatesse sadakond suurt purjelaeva. Ühtlasi on see suurepärane võimalus meie noortele merehuvilistele – linn korraldab ligi 200 noore osalemist regatil laevameeskonna liikmena,“ ütles abilinnapea. „Märkimist väärivad kindlasti ka Linnateatri üheteistkümnes rahvusvaheline teatrifestival „Talveöö unenägu“, mille keskmeks on prantsuse teater Bouffes du Nord, ning Birgitta festival, mis toob uue kunstilise juhi Dmitri Bertmani eestvedamisel siia erakordse tantsukompanii NoGravity Itaaliast.“

Peale selle toetab linn ka uuel aastal Tallinna tunnusfestivali Jazzkaar, linnafestivali Tallinn Music Week ja teatrifestivali „Kuldne Mask Eestis“. Septembris aga korraldab European Jazz Network Tallinnas konverentsi European Jazz Conference, mille raames külastab Eesti pealinna ligikaudu 350 olulist jazzidelegaati.

Tallinn kandideerib 2021. aastal UNESCO loovlinnade võrgustiku liikmeks muusikalinnade kategoorias. Seoses sellega koostatakse muusikavaldkonna tegevuskava, mille eesmärk on tihendada rahvusvahelist koostööd ning tutvustada Tallinna ja Eesti muusikaelu ka mujal maailmas.

„Linlasi rõõmustab kindlasti Loomaaia Tiigrioru ehituse jätkumine, samuti uue unikaalse, rahvusvaheliselt atraktiivse pereatraktsiooni „Pilvemets“ loomine, mis peaks pakkuma külastajatele põnevust kõigil aastaaegadel,“ lisas Belobrovtsev. Tiigrioru kogumaksumuseks on 2,7 miljonit eurot, millest 2021. aasta eelarvesse on planeeritud 1 miljon. Pilvemetsa kogumaksumus on ligi 5,3 miljonit, millest uuel aastal investeeritakse 2,4 miljonit eurot. Üle 2 miljoni euro on järgmiseks aastaks ette nähtud ka Botaanikaaia investeeringuteks.

Tallinna Keskraamatukogu saab moodsa elektribussi, mille vastu vahetatakse välja praegune, juba 12 aastat marsruudil olnud vana raamatukogubuss. Linnamuuseumis jõuab lõpule Kiek in de Kök`i lõunapoolsete linnakindlustuste sidumine terviklikuks ja atraktiivseks muuseumikompleksiks. Jätkuvad Mustpeade Maja restaureerimistööd ning remonditakse Kalamaja Muuseum ja Vene Kultuurikeskuse katus.

Lisaks traditsioonilistele muinsuskaitsealastele investeeringutele alustatakse Skoone bastioni korrastamisega ja Dominiiklaste kloostri kompleksi renoveerimisega. Nende projektide kogumaksumus on kokku 1,9 miljonit eurot, millest järgmise aasta eelarvest kaetakse 600 000 eurot.

Head Uudised GoodNews