1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Taltechi teadlased loovad droonilahenduse terrorirünnaku ohvrite aitamiseks
Taltechi teadlased loovad droonilahenduse terrorirünnaku ohvrite aitamiseks

Taltechi teadlased loovad droonilahenduse terrorirünnaku ohvrite aitamiseks

Taltechi teadlaste juhtimisel luuakse NATO rahastusel uudset lahendust, mis aitab droonide abil terrorirünnaku ohvreid kiiremini päästa ja kaitsta kriitilist infrastruktuuri.

Taltechi Seebecki elektroonikainstituudi professori Muhammad Mahtab Alami sõnul on terrorirünnaku korral iga andmekild ja selle saamiseks kulunud aeg kriitilise tähtsusega nii inimelude päästmiseks kui ka infrastruktuuri kaitsmiseks. “Kui inimestel pole võimalik tavapäraseid vahendeid kasutades abi kutsuda või kui infrastruktuur on terrorirünnakus kahjustada saanud, võib olukorra kontrolli alla saamine ja inimeste päästmine võtta aega tunde,” selgitas professor Alam.

“Meie eesmärk on kommunikatsioonitehnoloogiate abil muuta päästeoperatsiooniks vajaliku info hankimine palju kiiremaks ja automaatsemaks ning võtta selleks kasutusele droonid ja erinevad sensorid, aga ka ohvrite nutitelefonid ja kaamerad,” avas professor loodava lahenduse tehnoloogia tagamaid.

“Kõige enam on terroristide sihiks avalikud ja suurte rahvahulkadega kohad, näiteks transpordi sõlmpunktid ja kaubanduskeskused. Neis paigus on päästeoperatsioonide jaoks vajaliku info hankimine aeganõudev. See ongi kitsaskoht, millele otsime oma uurimisgrupiga lahendust,” rääkis professor Alam, kes juhib Eesti, Itaalia ja Pakistani teadlastest ja ekspertidest koosnevat meeskonda.

Seadmete vahel kindla ja turvalise ühenduse loomiseks kasutatakse droone ja valgusvihutehnoloogiat, mis suunab traadita signaali konkreetse vastuvõtuseadme poole. “Nii saavad inimesed näiteks nutitelefonide ja -kelladega, tahvelarvutite ja teiste seadmetega saata päästeoperatsiooniks kriitilise tähtsusega infot, nagu kinnivõetud inimeste arv, nende asukoht ja terroristide arv piirkonnas,” lisas teadlane.

“Esimesed katsetused droonidega on olnud paljulubavad. Saame õige pea juba tulemusi esitleda,” on professor Alam projekti tulemuste osas optimistlik.

Head Uudised GoodNews