1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna algas Tallinnas vene kultuuri linnafestival 9FEST
Täna algas Tallinnas vene kultuuri linnafestival 9FEST

Täna algas Tallinnas vene kultuuri linnafestival 9FEST

Täna algas Tallinnas juba traditsiooniliseks saanud vene kultuuri linnafestival, mis tänavu kannab nime 9Ѣ FEST. Festival kestab 25. oktoobrini. Kavas on õpilastele mõeldud kirjandusvõistlus, korraldatakse ekskursioone, veebipõhiseid loenguid ja kontserte.

Sel aastal seostatakse festivali põhisündmusi kolme tuntud inimesega, kes on jätnud oma jälje Tallinna ajalukku; esiteks ooperilaulja Georg Ots, kelle 100. sünnipäeva me tänavu tähistasime, teiseks meie kaasmaalane, vene meresõitja admiral Ivan Krusenstern ning kolmandaks vene õigeusu pühak ja väejuht Aleksandr Nevski, kellele on pühendatud pealinna õigeusu katedraal.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul teeb linnavalitsus ka praeguses keerulises olukorras kõik võimaliku, et kultuurielu linnas ei külmuks. „Vene kultuuri juured Eestis on sügavad ning need on mõjutanud aja jooksul nii teaduse, kunsti kui ka hariduse arengut. Pean väga oluliseks, et mälestus sellest säiliks, seda mitte üksnes teadmisi noorematele põlvkondadele edasi andes, vaid võimaldades kõigil huvilistel tutvuda vene kultuuri aspektidega meie paljurahvuselises pealinnas,“ rõhutas linnapea. „Samas ei tohi me unustada koroonaviiruse levikuga seotud ohte, vaid peame pöörama tähelepanu nende ennetamisele. Seetõttu viiakse festivali programm sel aastal valdavalt läbi veebis, kuid usun, et see pakub siiski nii meeldivaid elamusi kui ka uusi teadmisi.“

Vene kultuuri linnafestivali 9Ѣ FEST raames korraldatakse rohkesti üritusi, mis on suunatud laiale huviliste ringile. Vene muuseum korraldab mitmeid ekskursioone, mis on seotud Aleksander Nevski ja Ivan Krusensterni elusündmuste ja ajalooliste faktidega, aga ka legendidega nende eludest. Ekskursioonid toimuvad ka õigeusu kogudustes. Ekskursioonidel võetakse kasutusele kõik vajalikud kaitsemeetmed, sealhulgas jagatakse osalejatele kaitsemaskid.

Tallinna linn ja Vene teater kutsuvad õpilasi osalema kirjanduskonkursil „Luule ja proosa räägivad igas keeles“. Konkurss on pühendatud nii eesti kirjanike kui ka Eestiga seotud vene kirjanike loomingule. Finalistid osalevad galal, mille otseülekanne toimub 24. oktoobril. Võitja saab auhinnaks tahvelarvuti. Niisamuti on õpilastele mõeldud loengud ja joonistusvõistlused.

Veebi vahendusel saab kuulata Georg Otsa loomingule pühendatud kontserti.

Vene kultuuri linnafestivali korraldab Tallinn juba neljandat korda. Aastal 2013 toimus festival VDRUG ja 2016. aastal ОпѢ FEST. Aastal 2018 kandis üritus Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul nimetust 100Ѣ FEST ning tänavu toimub 9Ѣ FEST. Aasta 2020 on digikultuuriaasta, mis mõjutab oluliselt nii haridust, kaasaegse kultuuri arengut kui ka kultuuripärandi säilimist ja arengut. E-riigi võimalusi kasutades korraldatakse Eestis vernissaaže ja festivale.

Head Uudised GoodNews