1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Täna tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva
Täna tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva

Täna tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva

11. veebruaril tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva, mille seekordseks teemaks on „Parem internet kõigile“. Eestis on sel puhul fookuses digitehnoloogia vastutustundliku kasutamise kultuur, kus kesksel kohal lihtne meeldetuletus: “Laps teeb seda, mida laps näeb. Täiskasvanu, ole hea eeskuju ka internetis.”

Tänapäeva tehnoloogia pakub erinevatele põlvkondadele lõputult võimalusi, mis on vaid nupuvajutuse kaugusel. Nutiseadmes ja internetis suhtlemine on paljude igapäevane tegevus ning sageli kulub sellele täiesti märkamatult suur hulk aega. Lapsed õpivad sellest, mida näevad ja kogevad. Seega toimivad nii õpetaja kui lapsevanema kasulikud õpetussõnad vaid juhul, kui täiskasvanud ka tegelikult oma sõnade järgi käituvad.

Lastekaitse Liidu ajakirja Märka Last erinumbris kirjutab politseileitnant Maarja Punak, et ta on eelmisel aastal sotsiaalmeedias toimuvale tagasi vaadates hoopis enam mures täiskasvanute kui noorte käitumise pärast. „Mis saab sellest noorte põlvkonnast, kes hoolimatutest täiskasvanutest ümbritsetuna kujundab enda väärtusmaailma? Selle ees on mul hirm,“ kirjutab ta. Ühtlasi kinnitab ta, et lapsevanem saab enda käitumise, hoiakute ja põhimõtetega oluliselt mõjutada noore kujunemist hoolivaks, kõiki aktsepteerivaks ja ka iseennast armastavaks inimeseks.

Eestis tuuaksegi turvalise interneti päeval fookusesse teema „Laps teeb seda, mida näeb. Täiskasvanu, ole hea eeskuju ka internetis.“ Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuses on projekti “Targalt internetis” raames valminud õpiobjektid, mis pakuvad lapsevanemale ja õpetajale iseõppimise rõõmu, kuidas turvaliselt ja vastutustundlikult internetis käituda.

Samuti on HITSA loodud uued digiteradega arvuti taustapildid ja ekraanisäästjad. „Need aitavad nutivahendite kasutamisega seotud tarkusi omandada ja meeles pidada ning sedasi on loodetavasti nii täiskasvanutel kui ka lastel lihtsam nendest juhinduda. Isiklik eeskuju ja usaldusväärne vestlus lapsega on parim kaitsevahend digiohutuse tagamiseks,“ sõnas Kerli Valner, “Targalt internetis” teavitustöö juht Lastekaitse Liidus.

Lastekaitse Liidu, Taltechi ja HITSA koostöös toimuvad turvalise interneti päeval Tallinnas digitaalse ohutuse õpetamise töötoad õpetajatele. Töötubades valmivad grupitööna tunnikavad digitaalse ohutuse ja küberkaitse teemade õpetamiseks.

Lapsed ja noored üle Eesti saavad teadmised ja osavuse proovile panna, võttes osa mitmest võistlusest ja konkursist. Näiteks nooremate klasside õpilased on oodatud osalema Kahooti viktoriinis „Ole targalt internetis“ ja “Kübernööpnõela” võistlusel. Vanemad õpilased saavad teadmised ja oskused proovile panna “Kübernaaskli” võistlusel ja “Küberpõgenemistoa” omaloomingukonkursil. Lisaks on turvalise interneti päevaks võimalus õpilastel teele panna meemiarvamus ja osa võtta meemikonkursist „Laps teeb, mida laps näeb“.

Projekti “Targalt internetis” eestvedamisel kutsuti koole, lasteaedasid ja noortekeskusi tähistama turvalise interneti päeva ja selle raames korraldama lastele, noortele ja täiskasvanutele temaatilisi teavitusüritusi. Üleskutse raames jagati koolidele ja lasteaedadele inspiratsioonikogumik uute temaatiliste teavitusmaterjalidega, mida saab laste ja noortega kasutada ka peale turvalise interneti päeva.

Head Uudised GoodNews