1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartu Kunstimuuseum näitab Helsingis Eesti sürrealismi tähtteoseid
Tartu Kunstimuuseum näitab Helsingis Eesti sürrealismi tähtteoseid

Tartu Kunstimuuseum näitab Helsingis Eesti sürrealismi tähtteoseid

Tartu Kunstimuuseum avab 2. veebruaril Helsingi suursaatkonnas näituse „Sürrealism 100 x Tartmus“. Väljapanek koosneb valikust Tartmusi kollektsiooni kuuluvatest sürrealistlike sugemetega teostest. Tegu on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi eeltutvustusega.

Aastal 2024, mil Tartu on koos Lõuna-Eestiga Euroopa kultuuripealinn, tähistab pea kogu Euroopa sürrealistliku kunsti ja kirjanduse voolu 100. sünnipäeva. Tartu on Eesti sürrealismi mitteametlik keskus, sest just ülikoolilinnas tegutsesid vähemal või rohkemal määral Eesti sürrealismi tipud.

„Sürrealism 100 x Tartmus“ avatakse Eesti suursaatkonnas Helsingis, kus on esindatud tõeline koorekiht. Näitusel on Jüri Arraku, Silvia Jõgeveri, Karin Lutsu, Ilmar Malini, Jüri Palmi, Kersti Rattuse, Ülo Soosteri ja Lüüdia Vallimäe-Marki teosed.

Kuraator Joanna Hoffmani sõnul on sürrealistlikus kunstis olulisel kohal ebareaalsus, unenäod, hallutsinatsioonid, patoloogilised seisundid ja alateadvuse saladused. Selles vaimus loodud reaalsust painutavad teosed mõjuvad kummastavalt ja intrigeerivalt, pakuvad lahtimõtestamise naudingut ning avardavad fantaasiahoristonti.

„Eestis, kuhu läänelikud kunstivoolud jõudsid viivitusega, ei tekkinudki programmilist sürrealistide koolkonda. Paljud kunstnikud, näiteks Eduard Wiiralt, Karin Luts ja Ülo Sooster, viljelesid küll aeg-ajalt sürrealistlike sugemetega kunsti, kuid ei pühendunud ainiti sellele,“ täiendab Hoffmann kohaliku kunstiloo tausta. „Eesti kõige järjepidevamalt sürrealistlikuks autoriks võib pidada Ilmar Malinit, kes oli ka Tartus asutatud sürrealistliku rühmituse Para ’89, üks algajatest 1980ndate lõpus, “ lisab kuraator.

Näituseprojekti „Sürrealism 100“ raames korraldab Tartu Kunstimuuseum tuleval aastal neli sürrealismiteemalist näitust: rahvusvaheline näitus koostöös Praha Rahvusgaleriiga Eesti Rahva Muuseumis, 1980ndate karikatuur ja animatsioonikunst Eestis, nüüdiskunstniku Kris Lemsalu isikunäitus ja Ilmar Malini retrospektiiv Tartu Kunstimuuseumis.

  • Kuraatorid: Joanna Hoffmann, Kristlyn Liier
  • Teosed: Tartu Kunstimuuseum
  • Kunstnikud: Jüri Arrak, Silvia Jõgever, Karin Luts, Ilmar Malin, Jüri Palm, Kersti Rattus, Ülo Sooster, Lüüdia Vallimäe-Mark
  • Näituse külastamine eelneval kokkuleppel, e-post: embassy.helsinki@mfa.ee
Head Uudised GoodNews