1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu linnamuuseumi uus näitus kutsub väärtustama leidlikkust argielus
Tartu linnamuuseumi uus näitus kutsub väärtustama leidlikkust argielus

Tartu linnamuuseumi uus näitus kutsub väärtustama leidlikkust argielus

Homme kell 15.00 avab Tartu linnamuuseum näituse „Peedist pesumasin: leidlikkus linnas“, mis näitab kui leidlikud ja osavad pidid olema nõukogude ajal linnainimesed.

“Näituse keskmes on 2022.-2023. aastatel “Peedist pesumasina” kogumiskampaania käigus kogutud esemed, fotod ja mälestused. Need lood osutavad, kuivõrd nutikad ja loomingulised oldi nõukogude perioodi kitsastes oludes ja milliseid oskuseid tarvis läks,” rääkis näituse kuraator Madle Uibo. “Kuna tol ajal oli poodides kesine kaubavalik, pidid inimesed olema ettevõtlikumad. Vanu esemeid tuuniti ja tehti ümber, valmistati ise nii riideid, aksessuaare kui ka mööblit ja tarbeesemeid. Tegeleti vahvate hobidega, sealjuures ilmutati nii mõneski väikeses vannitoas või köögis fotosid. Meie näituselgi on koostöös fotograaf Malev Toomiga konstrueeritud üks selline punase valgusega kodune fotolabori nurk.”

Need lood osutavad, kuivõrd nutikad ja loomingulised oldi nõukogude perioodi kitsastes oludes ja milliseid oskuseid tarvis läks.

Näitusega kaasneb mitmekesine publikuprogramm koos erinevate õpitubade, ettekannete ja perepäevadega. Juba sel laupäeval, 27. aprillil toimub perepäev, kus saab osaleda kuraatorituuril ning kahes õpitoas – valmistada pille ja vildist mänguloomi.

Näitus on üks kolmest osanäitusest Tartu linnamuuseumi, Eesti Maanteemuuseumi ja Eesti Põllumajandusmuuseumi ühises näituseprojektis „Peedist pesumasin“, mis kuulub Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna põhiprogrammi. Kolme muuseumi näituste lood leiutamisest, leidlikkusest, taaskasutusest ja isetegemisest seob tervikuks “Peedist pesumasina” näitusekataloog. Kataloog on eesti ja inglise keeles ning rohkete illustratsioonidega. Kataloogi koostaja on Marge Rennit ja kujundaja Maarja Roosi.

  • Näituse “Peedist pesumasin: leidlikkus linnas” kuraatorid on Meeli Väljaots ja Madle Uibo Tartu Linnaajaloo Muuseumidest.
  • Näituseprojekti “Peedist pesumasin” tunnusgraafika autor on Piia Tammelo (LooLoo) ja näituse kujundas PULT EXPO. Näitust saab Tartu linnamuuseumis näha kuni 29. detsembrini 2024.
  • Ühispilet kolmele “Peedist pesumasina” osanäitusele (Tartus, Põlvamaal Varbusel ja Ülenurmel) on Piletilevis müügil soodushinnaga. Tartu linnamuuseumi näituse pileteid ja kataloogi saab osta muuseumi kassast.
  • Rohkem infot SIIT.
Head Uudised GoodNews