1. Avaleht
  2. Haridus
  3. TARTU ÜLIKOOL VÕÕRUSTAB! “Grand Concerto” ühendab helides inglise violiinivirtuoosi ja eesti klaverimängija
TARTU ÜLIKOOL VÕÕRUSTAB! “Grand Concerto” ühendab helides inglise violiinivirtuoosi ja eesti klaverimängija

TARTU ÜLIKOOL VÕÕRUSTAB! “Grand Concerto” ühendab helides inglise violiinivirtuoosi ja eesti klaverimängija

Foyle-Stsura_Duo_photo2. juunil kell 19 toimub Tartu Ülikooli aulas suurepärane “Grand Concerto”, kus muusikanautijate ette astub Inglismaa/Eesti duo Michael Foyle — Maksim Štšura (Inglismaa/Eesti) ning esitusele tulevad Sergei Prokofjevi, Gabriel Faure ja Franz Schubert surematud teosed

Duo Michael Foyle – Maksim Štšura võitis 2015. aastal Salieri–Zinetti rahvusvahelise kammermuusika konkursi ja Euroopa Beethoveni Klaverühingu duode konkursi. Hooajal 2015/16 esineb duo kuulsates saalides, nagu Wigmore Hall ja St Martin-in- the-Fields Londonis, samuti New Yorgi kammermuusika festivalil. Debüüdi järel Londonis, Southbank Centre’i Purcelli saalis kirjeldasid The Daily Telegraph ja Classical Source neid kui suurepäraseid ja kokku sobivad duopartnereid. Koostöös City Music Foundationiga anti hiljuti välja Brahmsi Skertso (F-A- E sonaadist) ja Lutoslavski Partiita videod; Brahmsi video Classic FM-i Facebooki lehel on kogunud üle 50 000 vaatamise ning 2000 meeldimise. Uuri lähemalt SIIT!

Michael Foyle võitis 2016. aastal Oskar Backi nimelise Hollandi Viiulikonkursi, esitades Szymanowski Esimese viiulikontserdi Rotterdami Filharmoonia Orkestriga. Sündinud Šotimaal, Ayrshire’is 1991. aastal, tegi ta oma debüüdi orkestri ees soleerides Edinburghi Festivali Teatris vaid kaheksaastasena, võitis BBC 2008. aastal Noore Muusiku Tabori auhinna ja 2013. aastal Kuningliku Ülemeremaade Liiga Keelpillimängijate konkursi. 2009. a. oli Michael Foyle Suurbritannia Rahvusliku Noorte Orkestri kontsertmeister. 2015. a. tegi ta oma debüüdi Moskva Konservatooriumi Suures Saalis, mängides Brahmsi kontserti Venemaa Noorte Sümfooniaorkestriga. Lõpetades Londonis Kuninglikku Muusikaakadeemiat 2015. aastal, oli viiuldaja tunnustatud Regency auhinnaga erakordsete saavutuste eest ning Roth’i preemiaga viiulimängijatest parima tulemuse eest. Tema õpingutele Maureen Smith’i ning Daniel Rowland’i juures lisanduvad meistrikursused selliste artistidega nagu Olivier Charlier, James Ehnes ning Maksim Vengerov. Käesoleval aastal Michael Foyle on lõpetamas oma õpinguid Pavel Vernikovi juures Viini Konservatooriumis.

Maksim Štšura on Eesti päritoluga Londonis elav pianist, helilooja ning muusikateadlane, VII Eesti Pianistide Konkursi (2008), Steinway-Klavierspiel- Wettbewerb’i Hamburgis (Saksamaal, 2004), ning Koledživahelise Beethoveni konkursi (2013) võitja. 2011. aasta kevadel omandas ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Ivari Ilja klaveriklassis bakalaureusekraadi cum laude.
Alates aastast 2011 jätkas oma haridusteed Londonis, lõpetades Royal College of Music’u magistrantuuri professor Gordon Fergus-Thompsoni juures. 2014. aasta septembris alustas ta RCM’is oma doktoriõpinguid. Maksim on osalenud Dmitri Baškirovi, Veera Gornostajeva, Daniel Pollacki, Arbo Valdma, Tamas Ungari, Eliso Virsaladze, Barry Douglas’e, John Lill’i ja Stephen Hough’i meistrikursustel. Ta on mänginud ka kammeransablites, esinenud soolokontsertidega ja solistina sümfooniakontsertidel Eestis, Soomes, Venemaal, Saksamaal, Austrias, Hollandis ja Inglismaal.

Piletid 7/10 eurot on müügil Piletilevi müügipunktides ja tund enne algust kohapeal.

Head Uudised GoodNews