1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tartus toimub laupäeval Eesti suurim kübervõistlus Cyber Battle of Estonia
Tartus toimub laupäeval Eesti suurim kübervõistlus Cyber Battle of Estonia

Tartus toimub laupäeval Eesti suurim kübervõistlus Cyber Battle of Estonia

30. oktoobril toimub Eesti suurim kübervõistlus Cyber Battle of Estonia, kus 15-21-aastased selgitavad välja, kes suudavad kõige edukamalt kaitsta kodu, kodulinna ja riiki küberrünnakute eest.

Tartus lähevad võistlustulle 15 viieliikmelist võistkonda Tallinnast, Tartust, Paidest, Pärnust ja Narvast. Nad selgitati välja enam kui 500 noore seast, kes suvel kogunesid ligi nädalaks küberõppe treeninglaagritesse, mis lõppesid eelvõistlustega.

Kaheksa tunni jooksul peavad noored lahendama finaalis kuni 20 erineva raskusastmega ülesannet, mille teemadeks on tark kodu, tark linn ja tark õhuruum, ning mille stsenaariumite autoriteks on Eesti parimad küberturbe eksperdid. Võistlus toimub samal mängulisel küberharjutusväljakul, mida on õppustel kasutanud paljude riikide valitsused, rahvusvahelised organisatsioonid ja suurettevõtted.

Võistlust korraldava ettevõtte CTF Tech tegevjuht Marki Tihhonova-Kreek: “Meie eesmärk on muuta küberhariduse omandamine praktilisemaks ja kaasahaaravamaks, et noored saaksid oma esimesed kogemused küberruumis positiivsel ja mängulisel moel. Kuna meid ümbritsev maailm muutub järjest digitaalsemaks, siis tõstab ka küberkuritegevus järjest julmemalt pead. Seetõttu on eluliselt oluline harida tulevikutegijaid, et nad suudaksid kaitsta end, oma lähedasi, oma kodulinna ja laiemalt riiki tervikuna.”

“Esimest korda korraldasime sellise suurejoonelise noorte küberõppuse tegelikult mitte Eestis, vaid hoopis Araabia Ühendemiraatides 2019. aastal. Eestis alustasime mullu Tartust ning sel aastal on see juba üleriigiline eetiliste küberhäkkerite võistlus. Huvi selle võistluse vastu kasvab nii kodu- kui ka välismaal,” ütles finaalvõistluse juht ja CTF Techi kaasasutaja Karl-Erik Taukar.

Ka Tartu lõppvõistlusel osaleb digikanalite vahendusel eraldi arvestuses seitse külalisvõistkonda Soomest, Islandilt, Saksamaalt ja Araabia Ühendemiraatidest, kellele Eestist pakuvad konkurentsi kaks tugevamat Tartu Ülikooli võistkonda.

Finaalvõistluse ajal avab CTF Tech ka uue küberharjutusplatvormi, kus võistlusele sarnaselt saab küberharjutusi lahendada ja ka omavahel võistelda aastaringselt. „See on midagi, mida on oodanud paljud arvutiõpetajad koolides, paljud noored ja juba ka kogenumad küberhuvilised. Arendame seda platvormi koos küberkogukonna ja noorte endiga järjest edasi, et see atraktiivse õppevahendina koolidesse tuua,“ lisas Tihhonova-Kreek.

Head Uudised GoodNews