1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tulemas on üle-eestiline avatud metsa päev
Tulemas on üle-eestiline avatud metsa päev

Tulemas on üle-eestiline avatud metsa päev

18. septembril toimub esmakordselt üle-eestiline metsarahvapäev, mille raames tutvustavad metsasid metsaomanikud ja uksed avavad esmakordselt metsa- ja puidutööstusettevõtted.

“Tänapäeva ühiskonna pilk on pingsalt suunatud metsa poole, sest seal peitub suur väärtus praeguste ja tulevaste põlvkondade jaoks. Eestis on olemas terved perekonnad, kelle eesmärgiks on olnud meie metsade hoidmine ja kasvatamine. Päeva korraldajatega töötame taas selle nimel, et metsa hoidmise tööd teadvustada ja au sisse tuua,” sõnastab päeva eesmärgi Luua Metsanduskooli direktor ja Eesti Metsaseltsi president Haana Zuba-Reinsalu.

Kõigis Eesti maakondades ootavad huvilisi külla kogenumad metsamehed, jahimehed ja metsandust õpetavad koolid, sealhulgas Eesti Maaülikool ja Luua Metsanduskool. Metsarahvapäeva programm pakub mitmekülgseid elamusi nii nädalavahetust nautivatele peredele kui ka kogenud metsandusentusiastidele, ulatudes väliklassidest Hiiumaal metsatehnika tutvustamiseni Jõgevamaal. Osaleda saab lühikestel ja pikematel matkadel, kus üheskoos metsakasvatajatega õpitakse tundma metsa eluringi ja saadakse tuttavaks kohaliku looma- ja taimeriigiga. Suurematele seiklejatele jagab laanes üksinda ellujäämiseks nippe kaitseliit, kuid tegevusi jagub ka põlislaantest väljapoole. Kõik päeva üritused on tasuta.

Juhul, kui 18. septembril metsa ikkagi ei jõua, saab loodusega teha digitutvust päeva kodulehel, üheskoos Eesti metsahoidjate videote ja lugudega. Kodulehel on avatud ka metsandusviktoriin, mille auhinnaks on nii 1000 noore puu istutamine võitja valitud maakonda Alexela kogukonnaprogrammilt kui ka vahvad metsaelamused tervele perele.

Seoses COVID-19 viiruse levikuga paluvad korraldajad kõigil külalistel registreerida valitud sündmusele läbi kodulehe, et oleks tagatud vaba koht ja oleks võimalik vältida kohtumiste ülerahvastatust.

Metsarahvapäev saades osaks traditsioonilisest metsandustöötajate päevast, mida tähistatakse iga septembri kolmandal nädalavahetusel. Metsarahva päeva peakorraldajaks on MTÜ Eesti Metsaselts. Projekti elluviimist toetavad SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ning Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit.

Head Uudised GoodNews