1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ÜLELINNALINE PUHKEALA I Tallinn avalikustas video tulevasest Tondiraba pargist
ÜLELINNALINE PUHKEALA I Tallinn avalikustas video tulevasest Tondiraba pargist

ÜLELINNALINE PUHKEALA I Tallinn avalikustas video tulevasest Tondiraba pargist

Järgmisel aastal rajatakse Tallinnas Lasnamäele unikaalne Tondiraba park, millest kujuneb linlastele ainulaadne rohe- ja puhkeala kogu linnas.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on park üks osa Lasnamäe nn. rohelisest koridorist, mis kulgeb Pirita jõe äärest ja lõpeb Kadrioru pargiga. „Tondiraba pargi rajamiseks loome erinevatele põlvkondadele rohkem võimalusi tervise edendamiseks ja vaba aja veetmiseks värskes õhus. Luues selliseid kaasaegseid lahendusi, soovime maksimaalselt säilitada ka seda elurikkust, mis selles pargis on,“ nentis Kõlvart. „Ent Tallinna suurem visioon on luua ülelinnaline rohetaristu, mis ühendab eriilmelisi looduslikke ja urbanistlikke keskkondi.“

Eskiis.

Linnaosa suurim, ligi 27 hektaril laiuv park rajatakse Lasnamäel kunagi asunud samanimelise raba kohale. Pargi rajamisel säilitatakse maa-ala looduslik osa: mets ja väike veekogu, samuti seal elutsevad loomad, linnud ja taimed. Aktiivse ajaveetmise alad rajatakse ümber kasvava metsa nii, et need ei rikuks pargis elavate liikide mitmekesisust.

Parki ehitatakse mitu suurt mänguväljakut, osadel neist luuakse arengu- ja mängimisvõimalused erivajadustega lastele ja nende perede jaoks. Samuti luuakse võimalused meeskondlike (korvpall, võrkpall) ja individuaalspordialade ning jõuharjutuste harrastamiseks, ehitatakse seiklusrada ja koerte jalutusväljakud. Mõeldud on ka jalgratturitele: parki tuleb mugav taristu jalgrattaga sõitmiseks, samuti maastikurada. Parki tuleb ka ainulaadne ekstreemspordiala rulapargi ja pump-track’iga. Metsa läbivad jalgrajad võimaldavad jõuda otse ühest pargi osast teise. Rajatakse veel liuväli, kus suvisel aastaajal saab tegeleda teiste spordialadega.

Tondiraba park peaks valmima järgmise aasta suve lõpuks. Selleks on 2021. aasta linnaeelarve eelnõus kavandatud 6 miljonit eurot. Rohealasid, kuhu Tallinn järgmisel aastal investeerida soovib, on kokku 15 – neist suuremad ja mahukamad tööd puudutavad Kopli Kasepargi, Süsta pargi ja Männipargi korrastustöid. Ühtekokku on parkide ja rohealade investeeringuteks planeeritud järgmise aasta linnaeelarve eelnõus 10 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews